Dit zijn de winnaars van de Brusselse wedstrijd voor straatfotografie

JC
© BRUZZ
08/05/2018

Fotograaf Merlin Meuris won met een foto van spelende kinderen op het Rogierplein de Brussels Street Photography Award. Die prijs wordt al voor het derde jaar uitgereikt door het Brussels Street Photography Festival. Jurylid Kurt Deruyter legt uit waarom die foto als winnaar uit de bus kwam.

“In de eerste plaats moet de fotograaf goed nadenken over de afbakening van zijn of haar onderwerp. Dat is gezien het genre niet gemakkelijk, want ‘street photography’ is eigenlijk moeilijk te definiëren. Elke poging tot een definitie sluit op zijn beurt weer voorbeelden van straatfotografie uit. Persoonlijk maak ik daarom liever de omgekeerde denkoefening en kijk ik naar een specifieke foto om zo te beslissen of die onder de noemer valt.”

Voor de jury zijn er daarna drie criteria. “Een foto moet natuurlijk in de eerste plaats goed samengesteld zijn. Dat wil zeggen: een goede techniek, spelen met licht, degelijke beeldvorming, een mooie compositie; dat maakt een goede foto.” Voor de jury is dat ook het primaire aspect. Het moeten kwaliteitsvolle foto’s zijn. De deelnemers aan de wedstrijd zijn daarnaast gebonden aan een thema. Dit jaar was dat ‘diversiteit’. “Dat is een heel breed thema, maar dat maakt het er voor ons niet makkelijker op. Je krijgt heel veel clichématige invullingen van zo’n ruim begrip. Die hebben we eruit gefilterd.” Tot slot komt er ook wat persoonlijke voorkeur bij kijken. “Ik houd zelf van foto’s waar meerdere lagen inzitten, die vatbaar zijn voor meerdere interpretaties.”

Hoe kies je dan uiteindelijk de beste foto? “De winnaar ticks all the boxes, dat zijn foto’s die zowel technisch sterk zijn, in het thema passen en die ook een verhaal vertellen. Deruyter ziet dan ook een zeer sterk beeld in de winnende foto’s. “De spelende kinderen op het Rogierplein zie je alleen als silhouet. Zo is de foto een denkoefening om te kijken hoe we diversiteit juist invullen. De twee winnaars zijn in zeker zin ook een evenwichtsoefening binnen het thema.” Voor de jury zijn de twee winnende foto’s heel gelijkwaardig. “Ze tonen zeer verschillende aspecten van het thema diversiteit. De ene zeer letterlijk, de andere zeer interpretatief. Voor mij kunnen ze dan ook moeilijk los van elkaar gezien worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, BSPF

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni