Expo Denis de Mot/ Silvia Bauer

Zelden een tentoonstelling gezien waarbij de werken van de twee deelnemende artiesten zo bij elkaar passen. Zonder dat de kunstenaars evenwel met elkaar in contact zouden zijn geweest of een atelier hebben gedeeld (ik denk zelfs dat ze elkaar niet eens kenden voor ze door Martine Ehmer werden samengebracht in haar galerie!) kan men hier bijna spreken van een symbiose.

Beide kunstenaars hebben nochtans een volstrekt verschillend oeuvre, zij het dat ze allebei voor de abstractie gekozen hebben. De schilderijen op paneel van Denis de Mot getuigen van een aangeboren zin voor harmonie en elegantie. Het werk is op zich geenszins revolutionair te noemen, het straalt eerder een meditatieve rust uit. Natuurlijk (u kent ons…) zouden we niet zo geboeid naar de schilderijen kunnen kijken indien er niet hier en daar een kleine weerbarstigheid het geschilderd oppervlak interessanter zou maken. Krasjes, onregelmatigheden, afbladderingen… Het lijkt wel of de getoonde werken geïsoleerde fragmenten zijn uit een grotere realiteit. De schoonheid van het verweerde oppervlak gaat hier hand in hand met de chromatische subtiliteiten. Klasse.

Niet enkel de verwantschap in de benadering van het oppervlak maakt dat de beelden van Silvia Bauer wonderwel passen bij de schilderijen van De Mot. Soms lijkt het wel of de gebruikte kleuren bewust op elkaar afgestemd zijn. Leisteengrijs, aardekleuren, sepia, Chinees rood: esthetisch raffinement alom. Silvia Bauer maakt het de toeschouwer nochtans niet echt gemakkelijk met haar gebruik van weinig gangbare materialen. Evenveel assemblagekunstenares als beeldhouwster, verwerkt zij stuk gereten auto- of vliegtuigbanden in combinatie met diverse soorten karton. Haar bewerking van het oppervlak zorgt voor een zeer sensuele ervaring. Deze werken zijn gemaakt om aangeraakt te worden.

:: Nog tot 7.6.2008, Galerie Libre Cours, De Stassartstraat 100, Elsene, 0473-59.02.85

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • DoucheFLUX-directeur: 'Ja, we kunnen dakloosheid de wereld uit helpen'
  • Hoe Helsinki omgaat met daklozen
  • Minderheidstalen in Brussel: u spreekt toch ook Cornisch?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • The shadow theatre of Roger Ballen
  • Whitney: Neil en Bob maken een baby
  • Nuestras Madres: Le Guatemala et ses fantômes au cinéma
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement