Expo: Zeke Bazaar

Voor de derde keer organiseert galerie Plin Tub' de groepstentoonstelling Zeke Bazaar. Artiesten uit binnen- en buitenland laten hun illustraties op de bezoeker los. Verwacht geen spinnende poezeligheid maar een stevige portie trash. Bezielende kracht Elzo Durt en artieste Aurélie Henquin alias Oréli geven tekst en uitleg.
Wie de Zomeragenda op zijn salontafel heeft liggen, de handige 'wat te doen in Brussel tijdens de zomer?'-gids, heeft hem daar misschien niet alleen gelegd voor de handigheid maar ook voor de mooie cover van Oréli. Voor wie dit smaakt naar meer, heeft Plin Tub' in de Ursulinenstraat wel het een en ander in de aanbieding. Maar wie of wat is Plin Tub'?

"Achter de schermen werkt er welgeteld één persoon," vertelt Oréli. "Elzo is de drijvende kracht. Hij organiseert alles, neemt contact op met de artiesten. Maakt de magazines, want bij elke tentoonstelling hoort een mooi boekje dat in beperkte oplage wordt gedrukt en verkocht. Plin Tub', dat is gewoon Elzo."

"We werken niet als een gewone galerie," vult Elzo aan. "Plin Tub' is geen winstgevend bedrijf. Ons doel is niet om te verkopen, maar een omgeving te creëren waar er plaats is voor discussie en uitwisseling van ideeën met gelijkgestemden. Hoe we dan uit de kosten komen? Met de verkoop van het magazine draaien we break-even, de eventuele winst wordt geïnvesteerd in nieuwe initiatieven."

Passie
Voor mij zitten duidelijk twee mensen die met veel passie over hun werk spreken. Waarschijnlijk zijn er velen die denken dat het toch tof moet zijn om van je passie je beroep te kunnen maken, maar het kost in de eerste plaats veel tijd en nog meer energie. Maar Elzo is dan ook een bezige bij en heeft energie te over. Inspiratie haalt hij bij de punk- en rock-'n'-rollplatencollectie van zijn vader. Achteraf beschouwd hebben die platenhoezen en posters van concerten een diepe indruk op hem gelaten. Dat punky, een beetje schoppen tegen de schenen, soms tot aan de grenzen van goed fatsoen toe, zit wel degelijk in het werk van Elzo. Met zijn voorliefde voor ingewanden, doodshoofden en andere al dan niet met lillend vlees behangen beenderen staat zijn werk mijlenver van de lieflijke, kinderlijke wezentjes van Oréli. "Maar mijn werk was vroeger ook veel donkerder, chaotischer en harder," voegt Oréli al lachend toe. We geloven haar graag. Waar Oréli vooral teruggrijpt naar de naïeve herinneringen uit haar kindertijd wordt Elzo geïnspireerd door bijna alles: van Amerikaanse comics, punk en popart tot het Russisch constructivisme. Die laatste invloed is vooral zichtbaar in de werkwijze van Elzo. Hij tekent nooit, zijn werken zijn het resultaat van knip- en plakwerk. Hij ploegt doorheen stapels oude tijdschriften, op zoek naar materiaal voor zijn collages met een boodschap.

Art brut

"De mensen die meedoen aan de tentoonstelling zijn artiesten die we zelf goed vinden," zegt Elzo, "en dat zijn vooral illustratoren die worden geïnspireerd door strips, tags en art brut." Het begrip art brut werd voor het eerst geïntroduceerd door Jean Dubuffet, waarmee hij een etiketje plakt op kunst die zich ver van de traditie van de schone kunsten houdt. Ze is spontaan, en de tekenstijl heeft iets kinderlijks en ruws.

"De onderwerpen maken de tentoonstelling misschien niet toegankelijk voor iedereen maar we zijn zeker niet elitair of pretentieus," laat Oréli tot slot optekenen.

:: Zeke Bazaar - 3.7 > 2.8.2008 wo> vr 11 > 17.30, za 13 > 18.00 - galerie Plin Tub' Ursulinenstraat 13, 1000 Brussel
GRATIS

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
BRUZZ Magazine
deze week
  • Wanneer de straat je tuin wordt: 'Een mens heeft natuur nodig'
  • Gudule: Brussel heeft een eigen wijn
  • Joost Vandecasteele: 'Mijn eigen boeken gooide ik weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Christine and the Queens: Queen C claims the throne
  • Back to the roots met Pauline Beugnies
  • Festival International des Brigittines
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement