Nieuw Vorst Nationaal verdubbelt capaciteit

Over enkele jaren komt er een nieuw Vorst Nationaal. De gemeenteraad heeft daarvoor zopas het licht op groen gezet. De huidige concertzaal krijgt een andere bestemming.

Op de Bemptsite, een braakliggende terrein van 5 hectare, gaat het consortium van Philippe Blaton en de Music Hall Group een sport- en cultuurzaal bouwen met 12.000 plaatsen. Het wordt een nieuw Vorst Nationaal, maar dan twee keer zo groot. In de huidige concertzaal zijn er 7.000 plaatsen.

De bouw begint pas over drie jaar. Maar de eerste stap is gezet. Dinsdag heeft de gemeenteraad van Vorst de verkoop van het terrein goedgekeurd. Het gaat van de hand voor 3,8 miljoen euro.

Er was al langer sprake van een verhuis. Er was te veel hinder voor de omwonenden van het huidig Vorst Nationaal. En dat is meteen ook de vrees van de bewoners van de Bemptwijk waar de nieuwe zaal komt. Ze vrezen lawaaihinder, te veel verkeer, parkeerproblemen.

Corinne De Permentier (MR), de burgemeester van Vorst: "Er moeten studies gevoerd worden over de bereikbaarheid van de zaal, ook over verkeer, parkeerplaatsen en openbaar vervoer. De hinder, zowel door trillingen als door geluid, moet ook worden beperkt."

Het gemeentebestuur zegt ook dat er in de Bemptwijk minder mensen wonen. wel zullen ze de bewoners nauwbetrekken bij de uiteindelijke ontwikkeling van het nieuwe Vorst Nationaal.

Als de nieuwe eigenaars van Vorst Nationaal niet tegemoet komen aan de eisen van de gemeente, dan gaat de verkoop niet door. En ze moeten nog een stedenbouwkundige en milieuvergunning verkrijgen om met de eigenlijke bouw te starten. Die vergunningen wil de gemeente als een stok achter de deur gebruiken om er voor te zorgen dat de eisen van de gemeente worden gerespecteerd.

Het aanvragen van de vergunningen duurt volgens de gemeente een jaar. Dan pas kan met de bouw begonnen worden. En dat zou maximaal 2 jaar mogen duren.

De bouw van een nieuw Vorst Nationaal moet hand in hand gaan met de reconversie van de bestaande concertzaal. "Vorst Nationaal wordt omgebouwd tot residentiële woningen, zoals er in de buurt staan. Het gaat om kleine gebouwen met terrassen en veel groen. In het midden komen er winkels en een speeltuin." Dat zegt Corinne De Permentier.

De gemeente wilde de concertzaal in Vorst houden, zegt de gemeentesecretaris Guy Delanghe. "Uiteindelijk blijft Vorst Nationaal het uithangbord van de gemeente." Het huidig Vorst Nationaal levert gemiddeld zo'n 500.000 euro per jaar op aan gemeentebelastingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Wanneer de straat je tuin wordt: 'Een mens heeft natuur nodig'
  • Gudule: Brussel heeft een eigen wijn
  • Joost Vandecasteele: 'Mijn eigen boeken gooide ik weg'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Christine and the Queens: Queen C claims the throne
  • Back to the roots met Pauline Beugnies
  • Festival International des Brigittines
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement