(reflect)³: rekenen met licht

Als fotografie wiskunde wordt. Reflecties die zich vermenigvuldigen. Een geweldig idee (van Mandragore Scenography) was het om drie fotografen naast elkaar te projecteren.

De expo (reflect)³ onderzoekt de fotografie zelf, maar ook de dertien Brusselse locaties die ze als onderwerp heeft. Brussels erfgoed als Dandoy, À la Mort Subite, Au Suisse, De Greef, Hotel Metropole... zorgde ervoor dat het project werd gesteund door de staatssecretaris van Monumenten en Landschappen Emir Kir. Fotografe Louise Bossut legde de gevels vast met een technische camera. Ze had dus erg kunnen uitvergroten, maar deed dat bewust niet zodat de bezoeker verplicht is om op de gevel toe te stappen. Zo valt misschien niet alleen de architectuur op, maar ook de onvolmaaktheid. Als je goed kijkt, zijn de foto's dus niet tijdloos maar veeleer tijdsdocumenten. Koel is de blik van de technische camera (en wie zich daarachter bevindt) ook al niet. Wanneer de rolluiken van de apotheek van de Botanique nog (of al) neergelaten zijn, is het licht op zijn mooist. Fotograaf Nicolas Van Brande portretteerde de eigenaars, werknemers (of bezoekers) van de etablissementen, met de beroepsernst die je in de blik van de zoveelste generatie van een familiebedrijf mag verwachten. De foto's zijn ook portretten van de interieurs, zijn meegebrachte studiolicht maakte een grote scherptediepte mogelijk. Kelner Mehdi Michiels van Hotel Metropole poseert voor een glasraam, bij een monumentale schouw, een hand theatraal op de tafel. Ook de volgorde van de foto's is filmisch, zo hangt het kamermeisje van Hotel Metropole naast slager Philippe Crabbe van slagerij 'Viande de qualité toute l'année' Crabbe. Bij fotograaf Olivier Thieffry gaat de liefde mogelijk nog dieper. Zijn observaties van objecten uit de oude interieurs, van de capriolen van het licht, of zijn verwijzingen naar ons collectieve fotogeheugen (het portret van Baudelaire en koning Boudewijn in uniform) zijn kleine odes op zich. Door ze te presenteren in twee- en meerluikjes, ontstaan er ontelbare associaties.

:: (reflect)³ - > 31.7.2009 di > zo 12 > 18.00, wo > 21.00 - de loge museum voor architectuur, Kluisstraat 86, 1050 Elsene, 02-649.86.65, loge@aam.be
gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De nieuwe Nederlandstalige parlementsleden
  • Johan Leman: 'Het signaal van de kiezer is niet zo duidelijk als sommigen beweren'
  • Het nieuwe samenwonen: een balzaal, biljarttafel en een kookeiland van 7 meter
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • The Graduates: musicalsterren van morgen
  • Fête de la Musique: Yôkaï's voodoo jazz
  • Stéphane Mandelbaum: l'enfant maudit de l'art brut
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement