Geen editie van Het groot beschrijf in 2006

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
08/09/2005
Het tweejaarlijkse literatuurfestival Het groot beschrijf, dat normaal voorjaar 2006 had moeten plaatsvinden, slaat een jaartje over. Er komt pas een nieuwe, aangepaste, editie in 2007. Paul Buekenhout, directeur van mede-organisator Het beschrijf, vreest dat, indien de formule zoals ze nu bestaat keer op keer zou worden herhaald, het concept uiteindelijk ook zou verwateren.

"Toen we van start gingen in 1997 was het duidelijk dat er nood was aan zo'n literair stadsfestival. De band met de stad, het feit dat we ze als sympathiek en niet als bedreigend voorstelden, was enorm belangrijk. Nu kiezen anderen uit het culturele veld dezelfde invalshoek. Daarom vinden we dat het tijd is om aan ons concept te sleutelen. En daar willen we voldoende tijd voor nemen. Er zal dus pas een nieuw festival komen in 2007," zegt Paul Buekenhout.

Mogelijk wordt er gekozen voor een fusie van de twee festivals waarvan Het beschrijf mede-organisator is: Het groot beschrijf, dat naar een Nederlandstalig publiek gericht is, en het Literair Rendez-vous (dit voorjaar georganiseerd onder de titel Grand Hotel Europe), voor een meertalig publiek. "Natuurlijk willen we dan de sterke punten van beide blijven behouden. Een van de sterke troeven van Het groot beschrijf was bijvoorbeeld de afwisseling van het meer 'elitaire' en het populaire in de programmering", aldus Buekenhout.

Bijkomende redenen die Buekenhout aanhaalt om een jaar over te slaan zijn de budgettaire en de werkdruk die het festival telkens meebrengt. "We doen met Het beschrijf immers nog veel meer dan Het groot beschrijf organiseren. Er zijn onder meer de residenties van schrijvers en achter de schermen werken we aan het poëzieparcours door de stad."

VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur Pascal Smet verkoos een poëzieparcours door de hele stad boven het aanstellen van een stadsdichter zoals in Antwerpen of Gent en liet Het beschrijf een concept uitwerken. De vier wijken waarin nu al wordt gewerkt met de bewoners, kunstenaars en schrijvers rond hun gedeelte van het parcours zijn het Zwitserlandplein in Elsene, het station van Schaarbeek, de Tervurense Poort/Montgomery en de Mutsaard/De Wand in Brussel/Laken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni