© Museum van Elsene

Museum van Elsene opent expo voor kinderen

LBU
© BRUZZ
19/10/2017

Met HOP! opent donderdag in het Museum van Elsene een tentoonstelling specifiek op maat van kinderen. Een twintigtal werken uit de vaste collectie die beweging illustreren, worden aan elkaar gekoppeld en moeten kinderen tussen 6 en 12 jaar uitnodigen om met een andere blik naar kunst te kijken.

Om beweging voor te stellen, hebben kunstenaars meer dan een pijl op hun boog: ze kunnen ervoor zorgen dat het onderwerp van hun werk golvend beweegt, of energiek of zwevend bijvoorbeeld. Dat maakt het mogelijk om rond dit onderwerp verschillende kunstwerken die gelijkenissen vertonen over de manier waarop ze iets in beeld brengen, aan elkaar te koppelen. Zo krijgen ook jonge kinderen de kans om kunst te leren begrijpen door op zoek te gaan naar overeenkomsten en verschillen.

Dit is exact wat het Museum van Elsene doet in de tijdelijke tentoonstelling HOP! in samenwerking met Patrimoine à roulettes, een vzw gespecialiseerd in participatieve kunstprojecten. De 22 getoonde werken - volgens 11 trefwoorden gegroepeerd - komen uit de vaste collectie van het museum en zijn van de hand van onder anderen James Ensor, Rik Wouters en Edith Dekyndt. Daarbij komt er ook een diversiteit van media aan bod, van schilderkunst over streetart en installaties tot videokunst.

Intuïtief
In het midden van de expo staat er bovendien meubilair dat speciaal is ontworpen voor kinderen. Deze ontspannings- en verkenningsruimte biedt een overzicht van de werken én bevat tactiele dozen en klank- en geurdozen. De bedoeling hiervan is dat de kinderen op een intuïtieve manier aan de slag gaan met de aangereikte middelen.

Ten slotte kunnen bezoekers in het aangrenzende HOP-lab nog zelf experimenteren met allerlei vormen van beweging. Een interactieve videovoorstelling van het collectief Pimpampet stelt choreografieën voor op basis van de elf woorden, of manieren van illustreren, die als een rode draad doorheen de expo lopen.

> HOP! Kunsttentoonstelling voor kinderen. 19/10 > 04/02, Museum van Elsene, Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni