Dit jaar geen Chinese Nieuwjaarsstoet in Brussel

© Visit Brussels/ Twitter

Op 5 februari vieren de Chinezen hun nieuwjaarsfeest. Normaal gezien betekent dat ook een kleurrijke stoet die door de hoofdstad trekt. Maar dit jaar is er geen parade vol draken in Brussel te bespeuren, want de stoet verhuisde naar Antwerpen.

Afgelopen weekend al trok de nieuwjaarsstoet door de Scheldestad. Het Jaar van het Varken werd er feestelijk ingeluid in aanwezigheid van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Er is een grotere Chinese gemeenschap in Antwerpen", zegt Cindy Moxhet van het Chinees Cultureel Centrum aan La Libre. "De stoet gaat nu al enkele jaren door in Brussel en dit jaar wilden we de festiviteiten ook voor de diaspora in Vlaanderen toegankelijk maken."

Dat betekent niet dat de hoofdstad helemaal niet viert. Vorige week al kwam de gelauwerde Chinese dirigent Tan Dun voor een nieuwjaarsconcert naar Flagey en in het Chinese Culturele Centrum lopen twee tentoonstellingen om het nieuwe jaar te vieren. In Keeping Warm worden een reeks versierde warmwaterkruiken getoond, in The Chinese Zodiac leer je dan weer alles over de tekens van de dierenriem.

Geen gigantische festiviteiten dus, al is dat ook niet waar het feest om draait. "Chinees Nieuwjaar is eerder ons kerstfeest, dus we vieren dat toch vooral met de familie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?