| Manifestanten eisen een veiliger nachtleven in Brussel

500-tal betogers op Albertinaplein voor boycot Brusselse horeca

MW
© BRUZZ - Belga
12/11/2021
Updated: 13/11/2021 08.26u

Tussen de 400 en 500 mensen, vooral jonge vrouwen, zijn vrijdagavond bijeengekomen aan het Albertinaplein, in het centrum van Brussel, om te protesteren tegen de seksuele agressie in de Brusselse cafés en clubs. Dat meldt de politie van Brussel Hoofdstad-Elsene. Behalve de betoging is er vrijdagavond ook een horecaboycot, omdat de actievoerders vinden dat de eigenaars van de horecazaken het probleem niet ernstig nemen.

Geen "girls night in", waarbij vrouwen thuis bleven zoals in het Verenigd Koninkrijk, maar net een grote bijeenkomst was er vrijdagavond op het Albertinaplein om de horeca te boycotten.

Deze "Nightlife Blackout" diende als protest tegen het seksueel geweld dat plaatsvindt in het Brusselse uitgaansleven. In plaats van samen te komen op café, creëerden de organisatoren vrijdagavond een safe space op het Albertinaplein voor vrouwen, transmannen, non-binaire personen en zogenaamde survivant.e.s. (slachtoffers van seksueel geweld). Cisgender mannen waren niet uitgenodigd.

A qui les bars? Les bars à nous!"

Groepjes vrienden keuvelden bij een drankje, vooraleer verschillende vrouwencollectieven vrijdagavond onder luid gejoel het woord namen. “Dat verschillende collectieven komen spreken is belangrijk omdat het een strijd is die wordt gedragen door heel wat vrouwen,” zegt Dounia Salimi van Balance Ton Bar.

Volgens Anna Toumazoff van UFIA heeft “de horeca onvoldoende gereageerd op de getuigenissen van seksueel geweld in het uitgaansleven. Ik kan ook niet geloven dat de horeca-uitbaters onderling niet wisten dat zo’n dingen gebeuren.”

Nightlife Blackout

| Manifestanten boycotten het Brusselse nachtleven

De organisatoren van de “Nightlife Blackout” hadden daarom een duidelijke boodschap voor de Brusselse café-uitbaters: “Op ons geld kunnen jullie niet meer rekenen, zolang de dingen niet veranderen. Als het niet verandert in de bars, dan gaan we er niet meer heen,” waarop de menigte “A qui les bars? Les bars à nous!” scandeerde.

Maar ook politici werden aangesproken op hun verantwoordelijkheid: “Als het op straat niet verandert, gaan we niet meer naar buiten. Als men ons blijft lastigvallen op het openbaar vervoer, dan maken we er geen gebruik meer van. Als het niet veilig kan, reken dan maar niet meer op ons, vrouwen,” stelden de leden van UFIA.

Anaïs sluit zich daarbij aan. “Dit is de enige manier waarop de dingen veranderen.” Zij zakte samen met haar twee dochterjes af naar de manifestatie “in de hoop dat zij later in een veilige omgeving kunnen uitgaan.”

Nightlife Blackout

| Een niet mis te verstane boodschap aan plegers van seksueel geweld

Dat er nog werk aan de winkel is, zegt ook Lea, een van de manifestanten: “Uitgaan als vrouw is vermoeiend. Je kan niet rustig dansen zonder een constante golf van mannelijke blikken en aansprekingen. Vrouwen worden heel vaak geseksualiseerd in het nachtleven.”

Daarom eisen de actievoerders bij monde van Maguy Ikulu van UFIA "dat café-uitbaters maatregelen nemen zoals het sensibiliseren van hun personeel of het ontslaan van medewerkers die zich schuldig maken aan seksueel geweld.”

‘Balance_ton_bar’

Die eis klinkt al langer bij collectief Balance Ton Bar. De instagrampagina ‘balance_ton_bar’ krijgt sinds de oprichting een maand geleden een vloedgolf aan getuigenissen doorgestuurd van vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld in het uitgaansleven in Brussel. De pagina kwam er nadat een onderzoek werd gestart naar feiten van verkrachting en aanranding van de eerbaarheid door een barman van café Waff in Elsene.

De beweging heeft intussen een reikwijdte tot ver buiten het Brusselse Gewest. De oprichters van de Instagrampagina coördineren ook een ‘balance ton bar’-instagramaccount in verschillende Franse steden, waaronder Nantes, Cannes, Montpellier en Lille.

Vijfhonderd manifestanten en Angèle

Er zakten volgens de politie uiteindelijk zo’n vijfhonderd manifestanten af naar het Albertinaplein, waaronder delegaties uit Namen, Luik, Vlaanderen en zelfs Parijs. Ook zangeres Angèle steunde de samenkomst van vrijdagavond. Op haar Instagrampagina plaatste ze deze week de actie in de kijker.

De betoging verliep kalm. De politie heeft geen weet van incidenten.

Na afloop van de toespraken bleven nog enkele honderden manifestanten op het Albertinaplein om er in een gemoedelijke sfeer een glas te drinken, te dansen en te zingen.

De boycotactie is geen Brusselse primeur. Eerder vonden al boycotacties plaats in het Verenigd Koninkrijk en Parijs, maar daar kwamen toen geen mensen samen zoals in Brussel.

Brussels by Night Federation reageert

Vanuit politieke hoek, lijkt men de boodschap begrepen te hebben. Vrijdag heeft de Fédération Wallonie-Bruxelles alvast vijf verenigingen erkend die werken rond de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Dat meldt Belga. Elk van deze verenigingen krijgt gedurende vijf jaar een bedrag van 75.000 euro om in te zetten op de preventie van en strijd tegen enerzijds echtelijk geweld en anderzijds seksisme.

De horecakoepel Brussels By Night Federation liet vrijdag alvast weten dat de leden van de Brusselse nachtraad, die begin vorig jaar werd opgericht, stappen zetten om het Brusselse nachtleven inclusiever en veiliger te maken. Ze hopen binnen dit en een maand de eerste maatregelen te kunnen treffen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Elsene, Veiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni