Agressie in het onderwijs neemt opnieuw licht toe

© Mattias Verhelst-BRUZZ
| Gemeentelijke basisschool Regenboog, Sint-Jans-Molenbeek.

In het kalenderjaar 2021 werden in het Vlaamse onderwijs 60 leerkrachten het slachtoffer van agressie, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij minister van Onderwijs Ben Weyts. Het gaat om een lichte stijging in vergelijking met 2020, maar het aantal gevallen zit wel nog ver onder het niveau van voor de coronacrisis.

In 53 gevallen was de agressor vorig jaar een leerling, zes keer ging het om een buitenstaander en slechts een keer kwam de agressie van de ouders of familie van een leerling. De reden hiervoor is dat door de coronamaatregelen veel minder familieleden op het schoolterrein werden toegelaten.

In het kalenderjaar 2019, dus nog voor corona losbarstte, werden 95 gevallen van agressie opgetekend. In 2018 ging het om 86 gevallen, in 2017 om 59. De jongste cijfers sluiten dus aan bij die van vier jaar eerder.

Om grensoverschrijdend gedrag op scholen aan te pakken - een definitie waar ook agressie onder valt - zijn vertrouwenspersonen erg belangrijk, zegt Karolien Grosemans. "Ze vangen personeelsleden die slachtoffer worden op en zoeken samen met hen naar een oplossing. Dat is een pak laagdrempeliger dan een meldpunt. Ik moedig scholen dan ook aan om zo een vertrouwenspersoon aan te stellen en op te leiden."

Vorig jaar werden 60 nieuwe vertrouwenspersonen opgeleid, terwijl 72 vertrouwenspersonen en 24 schoolleiders konden deelnemen aan een supervisietraject. Minister Weyts laat nu onderzoeken welke initiatieven in 2022 kunnen worden genomen om de problematiek van agressie op school verder aan te pakken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?