Alle Brusselse politiezones hebben of werken aan fietsbrigade

© PhotoNews
| Fietsbrigade van de lokale Brusselse politie.

Met de pas opgerichte fietsbrigade in de politiezone Noord en de voorbereidende werkzaamheden in de twee resterende politiezones zijn de fietsbrigades nu in alle zones operationeel of zullen ze dat binnenkort zijn. Dat bleek uit het antwoord van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) dinsdag in de commmissie Mobiliteit van het Brussels Parlement aan Hilde Sabbe (one.brussels).

Enkele weken geleden werd in de zone Noord een fietsbrigade opgericht. De fietsbrigade valt onder de directie Wegverkeer en telt negen mensen. Het doel is om in totaal met twaalf te zijn. De brigade zal in 2020 over e-bikes beschikken. De politiezone Marlow (Ukkel/Watermaal-Bosvoorde/Oudergem) is momenteel bezig met de oprichting van een dergelijke brigade. Die zou er in de lente van 2020 moeten komen en negen politiemensen tellen.

Er zijn momenteel één vrouwelijke en vijf mannelijke kandidaten. En ook de zone Zuid werkt aan de oprichting van een fietsbrigade. Deze brigade zal dertien personen tellen en operationeel zijn in de drie divisies van de zone. Momenteel hebben elf personeelsleden hun interesse voor het project kenbaar gemaakt, zeven vrouwen en vier mannen.

De drie andere zones, Brussel Hoofstad Elsene, Brussel West en Montgomery, beschikten al over een fietsbrigade. "Alle zones zijn dus operationeel of zullen dit binnenkort zijn", besloot Van den Brandt.

Steun van Gewest

De politezones kunnen rekenen op steun van het Gewest via de subsidie aan de politiezones voor de aankoop van materiaal met het oog op de verbetering van de verkeersveiligheid. Deze subsidie werd tot nu voornamelijk gebruikt om materiaal voor snelheids- en alcoholcontroles te kopen, maar ook om de aankoop van fietsen te financieren om de fietsbrigades op te richten.

Dit jaar wil Van den Brandt de nadruk leggen op deze brigades, door aandachtig te luisteren naar de behoeften van de zones. Het is immers niet voldoende uitsluitend fietsen te kopen. Een kwalitatieve uitrusting is van groot belang, zowel in de winter als in de zomer, alsook opleidingen over dit nieuwe instrument. De minister wil dat het door ons gesubsidieerde materiaal in de eerste plaats wordt ingezet voor opdrachten in het kader van de verkeersveiligheid in de ruimste zin van het woord.

Foutparkeren op fietspaden

"Fietsbrigades blijken niet alleen ontzettend effectief in het verhogen van de verkeersveiligheid in Brussel, ze staan ook een pak dichter bij de Brusselaars. Op de fiets zijn de agenten heel anders en sympathieker zichtbaar in het straatbeeld. Het is goed dat nu ook de Politiezone Zuid dit voorjaar een fietsbrigade operationeel maakt. Vanaf dat moment zijn er overal in Brussel agenten te fiets. We gaan opvolgen wat de resultaten zijn, bijvoorbeeld als het gaat om het optreden tegen foutparkeerders op fietspaden", reageerde Hilde Sabbe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?