Alle politiezones zijn gestart met bodycams

20200603_Bodycams_politie_Brussel_Photonews
© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.
© Photonews
| De bodycams bij de Brusselse politie.

Sinds begin mei gebruikt de politiezone Brussel Noord bodycams. Ook de zone Montgomery is gestart met een testfase. Dat betekent dat alles zes de politiezones inmiddels bodycams gebruiken.

Begin 2021 was er al een testfase met bodycams in de politiezone Noord. Volgens korpschef Olivier Slosse bleek daaruit dat het bijdraagt tot een de-escalatie bij interventies. "De bodycams kunnen agenten ondersteunen in hun dagelijks werk ten dienste van de bevolking. Ze zorgen ervoor dat het verloop van een interventie, de context ervan, de dynamiek van de interactie, het gedrag van de burger en de acties die door de politieambtenaren ondernomen worden op een meer volledige en zichtbare manier worden vastgelegd."

Ook in het geval van klachten tegen de politie komen bodycambeelden goed van pas. Met de bodycams, die zichtbaar gedragen worden op de kogelwerende vest, kunnen video- en audio-opnames gemaakt worden en lokalisatiegegevens bewaard worden. De camera’s zullen gedragen kunnen worden door politieambtenaren, interventieleden (patrouilleurs), patrouillesupervisors, hondengeleiders van de Hondenbrigade, leden van de Brigade Beveiliging van het Vervoer en van de Gecentraliseerde Verkeersdienst.

Alle zones gebruiken bodycams

De zone-Marlow (Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem) ging als eerste overstag. Anderhalf jaar later hebben vijf van de zes zones (zie overzicht onderaan dit artikel) camera’s besteld, getest of volledig in gebruik genomen. Daarna volgde Brussel West, Zuid, Noord en Brussel Hoofdstad Elsene. Elke zone voert eerst een testfase in.

De zone Montgomery begon pas recent met de testfase. Daar zijn op dit moment enkele agenten aan de slag met de camera's om het techische aspect te testen: zijn de camera's van goede kwaliteit, is de camera ergonomisch voor agenten van de fietsbrigade?

Daarna volgt een volgende fase waarin nog meer politiemensen de camera's gaan testen. Dan wordt ook gekeken wie een opleiding zal volgen voor het gebruik van de camera's, en worden vragen behandeld als 'mag de burger vragen te stoppen met filmen of niet?'.

"We wilden eerst zeker weten of alles juridisch in orde was," verklaart persattachee Wout Monteyne van de politiezone. "We wilden ons er niet halsoverkop instorten, maar liever leren van de ervaringen van de anderze zones en zo geen fouten maken."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?