Ambulancier waarschuwt: 'Kom alleen in noodgeval naar ziekenhuis'

© PhotoNews
| 20 maart 2020: Brusselse ziekenhuizen bereiden zich voor op het piekmoment van patiënten, geïnfecteerd met het coronavirus. Op deze foto het UZ Brussel in Jette.

De Brusselse ziekenhuizen draaien op volle toeren tijdens de coronacrisis. De manschappen op de eerste rij zijn de ambulanciers, die met de voorzorgsmaatregelen in het achterhoofd zieke patiënten moeten vervoeren. "Ik raad mijn naasten af om naar het ziekenhuis te gaan, want het is op die plekken dat het coronavirus zich vlot verspreidt."

Ook ambulanciers moeten aan social distancing doen. Bij elk patiënt doen ze de medische check-up vanop anderhalve meter. "Bij de minste problemen met ademhaling gaan we uit van het coronavirus", getuigt ambulancier Hugo* in de krant La Dernière Heure. "Dan trekken we een tweede paar handschoenen en een schort aan en zetten we veiligheidsbrillen en een mondmasker op."

Corona-afdeling

Ook de patiënt krijgt een mondmasker. "Het belangrijkste is om alle risico's op besmetting onder de ambulanciers te vermijden", licht Hugo toe. Eenmaal onderweg neemt de 112-centrale contact op met het ziekenhuis. "Zodat we meteen naar de 'corona-afdeling' gestuurd worden (meestal gaat patiënt evenwel binnen via spoed, red.). Belangrijk, want je mag besmette patiënten niet bij niet-besmette plaatsen."

Ambulanciers worden niet op de hoogte gebracht als ze een besmette persoon hebben vervoerd. Dat druist in tegen de privacywetgeving. Daarom wordt de ziekenwagen en het materiaal bijna dagelijks gedesinfecteerd. De Brusselse brandweer installeerde drie ontsmettingslijnen, waardoor de reiniging zo vlot mogelijk verloopt.

'Gevaar is dichtbij'

Vorige week vervoerde de Brusselse ambulancier twee patiënten die rechtstreeks contact hadden met een coronadode. "Dan besef je dat het gevaar heel dichtbij is", aldus Hugo, die ook een warme oproep doet. "Ga enkel naar het ziekenhuis als dat noodzakelijk is. Ik raad mijn naasten af om naar het hospitaal te gaan, want daar gaat het coronavirus vlot rond."

* Hugo is een schuilnaam

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?