Ingegooide ramen aan de Basiliek.

Basiliek Koekelberg doelwit van vandalen, directie overweegt avondsluiting

HS
© BRUZZ
14/03/2022

De Basiliek in Koekelberg was afgelopen weekend opnieuw het mikpunt van vandalisme. Op zaterdagavond werden straatstenen door de ramen van de kerk gegooid. Het is nu al twee weken dat de basiliek onder dit soort vernieling lijdt.

Het kantoor van Directeur-Generaal van de Basiliek, Martine Motteux-Abeloos is in trieste staat. Afgelopen weekend zijn verschillende ramen ingegooid, waaronder die in het kantoor van de directeur. Op het moment van de misdaad was gelukkig niemand op kantoor. Maar dit had ook anders kunnen aflopen.

“Ik was hier vorige week nog met mijn kleindochter op kantoor. Zij is 9 maanden oud en lag hier op de grond te spelen. Als er dan zo’n straatsteen naar binnen was gegooid, had dat haar dood kunnen betekenen. Hetzelfde geldt voor eender welke volwassene. Dat is levensgevaarlijk.”

De vernieling gebeurt niet enkel s’ nachts. Vorige week werden er op klaarlichte dag om 15u30 stenen in een kantoor geworpen. En al deze vernielingen brengen natuurlijk kosten met zich mee. Vorige week heeft de kerkfabriek al een 6-tal ramen moeten vervangen. Nu zijn ze opnieuw ingeslagen.

vernieling_aan_kantoor_basiliek.jpg

Vernieling aan het kantoor van de directeur van de Basiliek.

De kerkfabriek maakt zich niet enkel zorgen om de veiligheid van haar personeel, maar ook over het erfgoed dat het risico loopt verloren te gaan. De geschilderde glasramen zijn bijvoorbeeld niet zomaar te vervangen.

Wie de daders zijn is nog onbekend. De politie en de kerk zelf verdenken jeugdbendes. Ook al omdat er nooit pogingen zijn geweest tot diefstal. Vernieling simpelweg om te vernielen.

“Momenteel kunnen we nog geen profiel vaststellen, maar we vermoeden dat het waarschijnlijk jongeren uit de gemeente of uit Brussel zijn. Wij vinden het als politie belangrijk om dit probleem op te lossen, maar dit gaat niet zonder communicatie en samenwerking. Samenwerking met de kerk, met de gemeenschapswachten en met de jongeren”, aldus woordvoerder politiezone Brussel West François Ganzeman.

Sluiting

De lokale politie is zich bewust van de situatie en stuurt als gevolg regelmatig patrouilles naar het terrein. Momenteel heeft de kerkfabriek al tralies voor haar ramen. Ook zijn er camera’s rond de site geplaatst, maar dit heeft weinig effect gesorteerd. Directeur-generaal Motteux-Abeloos vreest voor haar personeel en het gebouw. Momenteel is de site 24/7 toegankelijk. Nu zijn er gesprekken om het terrein vanaf een bepaald tijdstip af te sluiten.

“Dat is eigenlijk heel erg, want je straft zo ook de lieve burger”, vertelt de directeur. “Dit is een terrein waar veel mensen gebruik van maken. Mensen komen hier sporten, ze komen hier met hun kinderen. En door dat af te sluiten straf je die mensen eigenlijk ook. En dat is erg maar we hebben bijna geen keuze. We overwegen ernstig het domein elke avond af te sluiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Veiligheid , Basiliek van Koekelberg , vandalisme , criminalilteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni