Belgische luchtruim sinds middernacht gesloten voor Russische vliegtuigen

Brussels Airlines Avro toestel vliegtuig Brussels Airlines Avro toestel vliegtuig
© Brussels Airlines
| Avro toestel van Brussels Airlines.
© Brussels Airlines
| Avro toestel van Brussels Airlines.

Het Belgische luchtruim werd zondag om middernacht (Belgische tijd) gesloten voor Russische vliegtuigen. Dat staat in een NOTAM (notice to airmen) die zondag gepubliceerd werd. Zo'n NOTAM is een bericht waarin belangrijke informatie staat over luchthavens of het luchtruim.

Het verbod om het Belgische luchtruim binnen te vliegen, te verlaten of te doorkruisen geldt voor "alle vliegtuigen die eigendom zijn van, of gecharterd, bediend of op een andere wijze gecontroleerd worden door burgers van Rusland en voor alle maatschappijen die een door de Russische autoriteiten verleende vliegvergunning (AOC) hebben", zo staat in het bericht.

Het luchtruim is voorlopig voor Russische vliegtuigen gesloten voor een maand, tot 28 maart. Maar die datum kan aangepast worden in functie van de evolutie van het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie, en de vertegenwoordiger van het Buitenlandbeleid van de EU, Josep Borrell, kondigden zondag aan dat het luchtruim van de hele Europese Unie gesloten zal worden voor alle Russische vliegtuigen. "Het Europese luchtruim wordt gesloten voor elk Russisch vliegtuig, de private vliegtuigen van oligarchen incluis", stelde von der Leyen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?