Betogende Kameroeners teruggedreven, acht gele hesjes opgepakt

© PhotoNews
| Het Schumanplein, midden in de Europese wijk.
Updated: 17-07-2020 - 19:15

In de marge van de Europese top die vrijdag plaatsvindt heeft de Brusselse politie acht gele hesjes opgepakt tijdens een verboden betoging op het Schumanplein. Manifestanten van de Kameroense diaspora probeerden dan weer door het politiecordon te dringen, maar werden door de politie teruggedreven. Er werd traangas ingezet.

Volgens de politie hadden de gele hesjes zich op het Schumanplein verzameld zonder dat ze een aanvraag hadden ingediend om te betogen. Toen de acht aanwezigen ook weigerden om te vertrekken, werden ze administratief aangehouden.

Op hetzelfde moment eiste een 200-tal Kameroense actievoerders de aftreding van Paul Biya, de huidige president van Kameroen, en de vrijlating van politieke gevangen. Ze richten zich ook tot de Franse president Emmanuel Macron. Die zou zich aanvankelijk kritisch uitgelaten hebben tegenover Biya, maar onder diplomatieke druk zijn uitspraak aangepast hebben.

In de Wetstraat is de betoging toegestaan, maar een deel van de betogers probeerde het politiekordon te doorbreken om door te dringen in de beveiligde zone. Zij werden met behulp van traangas teruggedreven door de politie. Er werd niemand opgepakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?