Boekenwinkel Filigranes blijft dicht: 'Als flaneren niet kan, heeft openen geen zin'

Boekhandel Filigranes straatkant

Vanaf maandag mogen alle winkels opnieuw open. Dat werd eerder deze week bevestigd door de Nationale Veiligheidsraad. Toch houdt boekenwinkel Filigranes de deuren van z'n grootste winkel aan de Kunstlaan nog even toe. "Mensen komen naar hier om te flaneren. Als dat niet gaat, blijf ik liever dicht," zegt directeur Marc Filipson.

"Hoewel boeken lezen essentieel is, hebben we besloten om de grootste winkel in de Kunstlaan in Etterbeek nog een week dicht te houden," zegt Marc Filipson aan BRUZZ. "Mensen komen tot hier om te genieten van een rustgevende ervaring. Flaneren, boeken doorbladeren, koffie drinken. Dat mag nog niet, dus ik houd de winkel liever toe."

In de plaats komt daar wel een takeaway-dienst met tafeltjes aan de ingang van de winkel. Dat was er al in de eerste weken van de quarantaine, maar dat mocht niet van de politie. "Filigranes is vrij afgezonderd. Mensen die tot hier kwamen ondernamen dus een onnodige verplaatsing, en dat mocht niet," aldus Filipson. Vanaf morgen is die dienst dus opnieuw beschikbaar, inclusief personeel dat klanten adviseert en op vraag boeken uit de winkel haalt.

Tweede winkel

Later in de week, op vrijdag, volgt een eerste officiële testdag. "Dan zullen we oordelen hoe de toekomst eruit ziet voor onze winkels, maar de kans is groot dat we vanaf volgend weekend weer normaal openen."

De winkel in de Louis Lepoutrelaan in Elsene daarentegen gaat dinsdag al open. "Het is een kleinere winkel, en dus makkelijk om aan social distancing te doen," verduidelijkt Filipson.

"Bovendien gaan we de burgemeester (Christos Doulkeridis, ECOLO, red.) aanspreken om te zien of we een klein hutje of een vaste bestelwagen voor de winkel kunnen plaatsen, die als afhaalpunt zou fungeren."

Mondmaskers verkopen goed

De webshop van de winkel - waar de best verkochte items dezer dagen mondmaskers blijken - is al sinds de eerste dag van de quarantainemaatregelen in gebruik, en dat zal ook de komende weken zo blijven.

De bekende boekenketen is in normale omstandigheden 365 dagen per jaar open.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?