Brusselse brandweer schiet Oostendse collega’s te hulp

MW
© BRUZZ
20/02/2022

Storm Franklin is op komst. In Brussel staat een stevige wind, de Brusselse brandweer houdt zijn hart vast voor vanavond. Aan de kust gaat het er momenteel heviger aan toe. De Brusselse brandweer is solidair en leent een ladderwagen uit aan de collega’s in Oostende.

“Wij hebben een liftladder gestuurd naar Oostende om daar bijstand te verlenen,” bevestigt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer aan onze redactie.

“De brandweer van Oostende had om die bijstand gevraagd,” zegt Derieuw, die benadrukt dat de brandweer van Brussel hierdoor niet is verzwakt. “Het was een reserveladder, die we achter de hand houden voor het geval een van onze wagens defect raakt.”

‘Zeer opgetogen met de solidariteit’

In Oostende zien ze die extra ladderwagen graag komen. Het KMI heeft voor de kustregio opnieuw code oranje afgekondigd, met zondagavond mogelijk rukwinden tot 125 kilometer per uur in dat gebied. Het is er momenteel alle hens aan dek.

“Bij zulke uitzonderlijke omstandigheden hopen wij altijd op de solidariteit bij de hulpverleningszones in Vlaanderen en daarbuiten. Wij zijn dus zeer opgetogen dat de collega’s in Brussel een wagen konden uitlenen,” is Dries Van der Veken, commandant van de Oostendse brandweer, zijn Brusselse collega’s erkentelijk.

‘Een race tegen de klok’

“We hebben natuurlijk de pech dat dit stormweer vrij algemeen was. Vele delen van Vlaanderen zijn getroffen. Dat maakte het zeer moeilijk om binnen de hulpverleningszone met middelen te schuiven. Overal waren de ladderwagens bezet, ook in de ons omliggende brandweerzones.”

“We hebben het geluk dat onze collega’s uit Brussel de mogelijkheid hadden om een voertuig af te vaardigen met een chauffeur. De wagen hebben we verder bemand met lokale brandweerlui. Op die manier proberen we onze achterstand een stuk weg te werken. We bereiden ons voor op hetgeen nog komt. Het is een race tegen de klok, we konden dus alle hulp gebruiken,” legt Van der Veken verder uit.

‘We houden ons hart vast voor vanavond’

Eenzelfde geluid klinkt bij de Brusselse brandweer. “We houden ons hart vast voor vanavond, want we krijgen sporadisch nog oproepen via het nummer 1722 of het e-loket, terwijl onze wachtlijst nog niet is weggewerkt. Momenteel zijn er nog meer dan 200 interventies uit te voeren," zegt Derieuw. Vanaf maandag nemen de gemeentediensten ook opruimwerk uit handen van de brandweer. “Elke dienst zal dan in zijn eigen gemeente mee de handen uit de mouwen steken.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni