Buurt klaagt overlast in Kaaienwijk aan: ‘Lawaai, onveiligheid en exhibitionisme’

JB
© BRUZZ
16/05/2023

Buurtbewoners van de Arduin- en Hooikaai zitten met de handen in het haar door de aanhoudende overlast op en aan het middenperk tussen beide straten. “Een buurvrouw is zelfs al verhuisd.”

Urine, zwerfvuil, exhibitionisme, lawaai, intimidatie, … De aanhoudende overlast in de Kaaienwijk zit de buurtbewoners diep.

“Ik woon hier al vijfentwintig jaar en ben door de drugs- en prostitutieoverlast wel al wat gewoon”, zegt Jan Leerman, spreekbuis van het buurtcomité Alhambra.

“Maar de hinder die buurtbewoners van de Arduin- en Hooikaai ondervinden, is een vrij recent fenomeen, dat we sinds vorige zomer kennen.”

"De frustratie is net door de onmacht heel groot, want het psychologisch overwicht ligt bij de groep mannen"

Jan Leerman, Comité Alhambra

Alcoholverbod

Filip Schyvens woont in een van de parallelle straten die van elkaar gescheiden worden door groen, een speeltuintje en voetbal- en basketveldje.

“In de zomerperiode ging het over grote groepen mannen – tientallen mensen – die de ruimte inpalmen en er veel komen drinken. Die groepen worden groter naarmate de dag vordert. De laatste weken is het soms wat rustiger, maar er blijven klachten van buren binnenstromen.”

Nochtans is er een alcoholverbod van kracht in de buurt, maar dat wordt volgens Schyvens met de voeten getreden.

“Dat leidt niet alleen tot veel afval, maar door het tekort aan openbare wc’s ook tot urinerende mensen tussen de bomen en de wagens en in de portieken.”

'Onmacht'

Het zouden vooral de vrouwelijke bewoners zijn die het meest slachtoffer zijn van de situatie.

“Ik ken iemand die haar hond aan het uitlaten was en naast een man stapte die aan het urineren was", vertelt Leerman.

"Op dat moment draaide de man zich om in de richting van de vrouw, terwijl hij nog bezig was met zijn boodschap. Ook andere vrouwelijke buren zijn lastiggevallen, en ouders met kinderen blijven weg van het speeltuintje. De frustratie is net door de onmacht heel groot, want het psychologisch overwicht ligt bij de groep mannen”, zegt Leerman.

De lege flessen sterkedrank aan het speeltuintje

Verhuisd

Wie de mannen juist zijn, is niet duidelijk. De situatie doet in ieder geval wat denken aan de overlast op de nabijgelegen Varkensmarkt de afgelopen jaren, die gecounterd werd met verhoogde politieaanwezigheid.

“Het is delicaat, want er zitten zeker mensen bij met goede bedoelingen die rustig iets drinken”, zegt Schyvens.

“Maar dat neemt niet weg dat er een algemeen gevoel van onveiligheid heerst. Laatst nam iemand zomaar mijn hond vast, of zag ik mensen die met van alles gooiden naar buren. Een bevriende buurvrouw is zelfs al verhuisd.”

Meer politieaanwezigheid noemt de buurtbewoner een mogelijk deel van de oplossing.

“Maar mensen wegjagen, zal het probleem gewoon verschuiven. Er zitten vooral veel mensen bij die hulp nodig hebben. Je kan in ieder geval wel al beginnen met een striktere naleving van het alcoholverbod en een eventueel verbod op versterkte muziek.”

Gemeenteraad

Het buurtcomité is alvast niet van plan om zich neer te leggen bij de situatie. Enkele buurtbewoners zijn alvast van plan om naar de gemeenteraad te stappen en hebben ook de politie al op de hoogte gebracht van de onveiligheid.

“Onze diensten (en de Stad) hebben inderdaad extra aandacht voor de vermelde wijken”, reageert een woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene aan BRUZZ. “We bekijken hoe we doelgerichte acties kunnen doen in deze wijken.”

Volgens onze informatie is de problematiek een van de agendapunten tijdens de volgende gemeenteraad.

Overlast Kaaienwijk

| Er wordt gespeeld met flessendopjes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni