Vanaf 7 oktober 2020 om 23 uur moeten cafés, zoals hier op het Sint-Gillisvoorplein, in het kader van nieuwe en strengere coronamaatregelen, opnieuw gesloten blijven in het Brussels gewest

| Alle cafés en restaurants op en rond het Sint-Gillisvoorplein gaan samen staken.

Cafés Sint-Gillisvoorplein sluiten als protest tegen drugsoverlast

EC
© BRUZZ
07/09/2021

Alle horecazaken van het Sint-Gillisvoorplein en de Moskoustraat zullen op woensdag 15 september de hele avond, vanaf 16 uur, sluiten. Het gaat om een protestactie tegen de drugsproblemen in hun wijk. “Het plein moet weer leefbaar worden,” klinkt het.

Dat schrijft La Dernière Heure en wordt aan BRUZZ bevestigd door uitbater Bart Lemmens van Brasserie de l’Union, op de hoek van het Sint-Gillisvoorplein en de Moskoustraat.

“Wij zijn al lang vragende partij om de kleine criminaliteit en het druggebruik in de wijk aan banden te leggen. Iedereen heeft er zijn buik vol van,” zegt Lemmens. “Ons personeel wordt constant uitgemaakt, vrouwen en jonge gezinnen blijven weg. Wat wil je? Als je op zaterdagochtend al dronkaards ziet lopen die roepen, tieren en vechten, dan zou ik zelf ook niet meer komen.”

Vechtpartijen zijn er volgens Lemmens regelmatig, soms zelfs met de klanten. Maandag was de cafébaas nog getuige van een gevecht op klaarlichte dag, waarvoor uiteindelijk een ambulance moest komen. “Ik heb naar de politie gebeld, maar toen werd ik bedreigd door de mensen op straat,” zegt Lemmens. Een andere keer is er met glazen gegooid op zijn terras.

“Iedereen is op de hoogte van de problematiek. Wij willen dat de gemeente een oplossing zoekt”

Bart Lemmens, uitbater Brasserie de l'Union

De cafébaas verduidelijkt dat het hem gaat om de drugsoverlast, niet om dakloosheid of armoede op straat. Naast de zaken op het Voorplein zullen ook de restauranthouders van de Moskoustraat en enkele omliggende straten meestaken.

“Als een hele wijk sluit, dan mag je gerust geloven dat wij al regelmatig met de gemeente en de politie zijn gaan praten,” zegt Lemmens. “Iedereen is op de hoogte van de problematiek. Wij willen dat de gemeente een oplossing zoekt.”

Vrouwen

Lemmens wijst bijvoorbeeld op de intimidatie van vrouwen op straat. “De gemeente noemt wel een plein naar een vrouw en hangt een prent van een vagina uit. Allemaal mooi dat ze meer ruimte aan de vrouw willen geven, maar ik vind ondertussen geen vrouwelijk personeel meer. Ik moet mijn terras constant in het oog houden als er dames iets komen drinken, want zij worden bijna altijd lastiggevallen,” zegt de cafébaas.

De overlast is volgens hem toegenomen sinds de heropening van de horeca net voor de zomer. “Vroeger was de Parvis een leuke ontmoetingsplaats tussen Laag-Sint-Gillis en Hoog-Sint-Gillis. Nu hoor ik van meer en meer mensen dat ze er wegblijven. We willen er geen Kasteleinsplein van maken, we willen gewoon dat de buurt weer leefbaar wordt,” zegt Lemmens.

Burgemeester Charles Picqué (PS) van Sint-Gillis was nog niet bereikbaar voor een reactie. De politiezone Brussel-Zuid zegt alvast kort dat ze zich bewust is van de problematiek en hier regelmatig over samen zit met de gemeente.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni