Corona of niet, de traditionele Meyboomplanting gaat door

© PhotoNews

Elk jaar op 9 augustus wordt in Brussel op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat de Meyboom geplant en dat zal ook dit jaar gebeuren. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verzekert dat de eeuwenoude traditie in ere wordt gehouden en er een oplossing gevonden zal worden voor het planten van de 712de Meyboom.

Normaal zijn er elk jaar enkele honderden toeschouwers aanwezig voor de boomplanting, maar dat is dit jaar mogelijk niet het geval. Grote evenementen zijn door de Nationale Veiligheidsraad tot 31 augustus verboden.

"We gaan een aangepaste ceremonie houden en we zullen een boom, waarschijnlijk een kleinere, planten, want we moeten ook hoop blijven geven. De Meyboom staat naast folklore ook voor hoop. De mensen moeten de regels blijven respecteren en het zorgpersoneel blijven ondersteunen. Daarvoor heb je die kleine momenten van hoop nodig", stelt burgemeester Close.

Vreugdeboom

De legende van de Meyboom gaat terug tot het jaar 1213, toen Brussel een belangrijke overwinning behaalde op Leuven. Er zijn verschillende verhalen waarover het dispuut toen ging, gaande van een verstoord trouwfeest tot een biertaks. Zeker is wel dat de Brusselaars wonnen en dit vierden met het planten van een vreugdeboom.

Nog volgens de traditie moeten de Brusselaars de boom elk jaar op 9 augustus voor 17.00 uur planten. Anders krijgt Leuven de Meyboom. Het zijn elk jaar de Brusselse "buumdroegers" die de boom naar de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat dragen om hem daar tijdelijk recht te zetten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?