| Zondag 19 maart: test crisisoefening in het Basilix Shopping Center.

Crisisoefening in Basilix Shopping Center

JDK
© BRUZZ
20/03/2023

Op zondag 19 maart werd in en rond het Basilix Shopping Center een grootschalige testinterventie uitgevoerd. De administratieve autoriteiten en de nood- en interventiediensten van het Brussels Gewest sloegen daarvoor de handen in elkaar.

Oefeningen zoals deze moeten de paraatheid van hulpverleners testen. Het geeft de teams ook de mogelijkheid om hun interventieplannen in te oefenen in een gecontroleerde omgeving. Enkele tientallen hulpverleners, figuranten, brandweerlieden, politieagenten, artsen, militairen en medewerkers van de regionale autoriteiten werden ingezet. Er werden onder meer gewapende en gewelddadige gebeurtenissen gesimuleerd.

Sophie Lavaux, Hoge ambtenaar en directeur van safe.brussels, legt uit dat de oefening deel uitmaakt van de wettelijke verplichtingen van de autoriteiten en de hulpdiensten om noodplannen te testen. “We dienen zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de meest uiteenlopende situaties, want zo kan men levens redden in echte omstandigheden.”

Burgemeester van Sint-Agatha-Berchem, en hoofd van de politiezone Brussel-West deelt die mening: “Het is een effectieve manier om het vermogen van onze politiezone om op crisissen te reageren, te verbetere.”

De oefening past in het programma ‘BRU response’, dat erop gericht is de burgers meer te betrekken bij de crisisbeheersing. “Want samen streven we naar een veilig Brussel,” klinkt het bij Lavaux. Ook alle deelnemende diensten erkennen finaal het belang van dergelijke multidisciplinaire trainingsmogelijkheden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni