Vier personen gearresteerd in Brussel die mogelijk terroristische aanslag wilden plegen

JP
© BRUZZ
28/03/2023
Updated: 28/03/2023 10.33u

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft huiszoekingen uitgevoerd in Molenbeek en Schaarbeek vanwege een mogelijke terroristische aanslag in ons land. Er werden acht verdachten opgepakt bij twee onderzoeksacties in Brussel en Antwerpen. Het federaal parket bevestigt dat het zou gaan om 'radicaal islamisme' zoals in 2016.

Op bevel van de Brusselse onderzoeksrechter heeft de Brusselse gerechtelijke politie maandagavond drie huiszoekingen uitgevoerd in Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Zaventem. In totaal vier personen werden in Brussel gearresteerd in het kader van een onderzoek naar mogelijke terroristische aanslagen in ons land.

Ook de Antwerpse federale gerechtelijke politie voerde maandagavond huiszoekingen uit. Op vijf adressen in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen arresteerde de politie vijf verdachten in een terreurdossier.

Van de in totaal acht personen die werden aangehouden, worden zeker twee betrokkenen verdacht voorbereidingen te treffen voor een terroristische aanslag in België. Het precieze doelwit van de aanslag was nog niet bepaald.

Het motief zou overeen komen met het motief van de aanslagplegers in 2016, bevestigt de woordvoerder van het federaal parket aan BRUZZ. Uit het onderzoek zou het 'radicaal islamistisch' gedachtegoed van een aantal van de verdachten blijken.

De twee dossiers zouden wel te maken hebben met de voorbereiding van één aanslag, bevestigt het federaal parket. Verder onderzoek moet uitwijzen wat het verband precies is tussen beide dossiers. De komende dagen beslist de onderzoeksrechter over de verdere aanhouding van de verdachten.

De burgemeesters van Schaarbeek en Molenbeek zijn niet op de hoogte van de huiszoekingen, noch van de aanwezigheid van geradicaliseerde personen op hun grondgebied. Omdat het om een onderzoek gaat van de federale gerechtelijke politie, wensen ze verder niet te reageren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni