| Passagiers werden in de loop van de namiddag uit de bewuste bus gehaald.

Verdachten op Flixbus richting Brussel vrijgelaten: geen bewijs aangetroffen

© Belga
11/01/2024
Updated: 12/01/2024 07.53u

In het Oost-Vlaamse Wetteren heeft de wegpolitie donderdagmorgen een bus van Flixbus aan de kant gezet nadat een passagier enkele personen hoorde praten over het plegen van een aanslag. De bus was van Rijsel onderweg naar Brussel. Na controle zijn er geen bewijzen van terroristische motieven aangetroffen. De drie verdachten, die donderdag in Zaventem het vliegtuig naar Australië zouden nemen, werden 's avonds vrijgelaten.

Een passagier verwittigde de politie nadat die enkele medepassagiers hoorde praten over het plegen van een aanslag.

De oproep van de passagier werd onmiddellijk ernstig genomen en de grote middelen werden ingezet. Het ging om een oproep van een vrouw en de politie heeft niets aan het toeval overgelaten, meldt minister van Justitie Paul Van Tichelt (Open VLD).

Eerst was er sprake van vier personen, maar het ging uiteindelijk om drie personen. Dat werd vernomen bij de federale politie en het parket Oost-Vlaanderen.

De bus werd door de politie afgeleid naar de verkeerspost van de wegpolitie in Wetteren. De drie werden opgepakt en ook de andere passagiers werden gecontroleerd. De bus werd aan de buitenkant gecontroleerd en daarna werd de bus zelf ook grondig doorzocht.

Alle inzittenden zijn aan het begin van de namiddag van de bus gehaald. Het gaat om 46 personen, zegt de federale politie. De bus werd de hele namiddag onderzocht door een explosievenhond. Ook DOVO kwam ter plaatse, maar er werd niets verdachts aangetroffen.

Geen risico's

De bus en de passagiers, behalve de opgepakte verdachten, kon uiteindelijk kort na 17 uur vertrekken richting Brussel - met eindbestemming Brussels Airport. Op dat moment was het nog niet zeker dat het om een reële dreiging ging. "Dat zal uit de verhoren van de verdachten en andere onderzoeksdaden moeten blijken. We hebben geen risico genomen en alles wordt grondig onderzocht", klonk het toen bij parketwoordvoerster Lisa De Wilde.

Na de uitgebreide verhoren vernam het drietal gisterenavond dat ze mochten beschikken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Bij de controle werd geen bewijs van terroristische motieven aangetroffen. Het zou gaan om een misverstand. “Een valse melding", aldus het parket. "De melder heeft met goeie bedoelingen gebeld, maar heeft wel een verkeerde inschatting gemaakt."

De verdachten waren jonge twintigers, zegt het parket. Ze zouden donderdag in Zaventem een vlucht nemen naar Australië, maar die hebben ze gemist, net als verschillende andere passagiers op de bus die connecties misten. Voor de melder zelf zijn er voorlopig ook geen verdere gevolgen omdat er geen sprake was van kwaad opzet.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni