Dubbel zoveel zedenzaken bij Brussels parket in drie jaar

© Bart Dewaele
| Oktober 2021: manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen.

Van 924 dossiers in 2017 naar 1.977 in 2020. Het aantal zedenzaken behandeld door het Brussels parket is meer dan verdubbeld in drie jaar tijd. Dat schrijft L'Echo.

Feministische activisten roepen op tot een boycot van het nachtleven deze vrijdag. Zo willen ze seksueel geweld en het gebrek aan steun aan slachtoffers aan de kaak stellen. Nightlife Blackout, zoals de actie heet, komt er na verschillende getuigenissen van seksueel geweld in de Elsense bars Waff en El Café en andere Brusselse horecagelegenheden.

De getuigenissen volgen de cijfers van het aantal zedendossiers bij het Brussels parket, blijkt aan de vooravond van de actie. L'Echo schrijft dat het aantal dossiers van 924 in 2017 steeg naar 1.639 in 2018, 1.652 in 2019 en 1.977 in 2020. In dat laatste jaar was sprake van een groot aantal gevallen van kinderporno. In totaal gaat het dus om meer dan een verdubbeling in drie jaar.

Het parket verklaart de cijfers onder meer door een grotere bewustwording, na #MeToo. Het verwijst ook naar de Zorgcentra na Seksueel Geweld, (ZSG) waar slachtoffers makkelijk terechtkunnen en worden gestimuleerd aangifte te doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?