Elf mensen opgepakt in onderzoek naar mensensmokkel via Zaventem

© Chris Verhaeghe
14/11/2023

Bij en reeks huiszoekingen in een onderzoek naar mensensmokkel via de luchthaven van Zaventem zijn maandag acht mensen opgepakt in ons land. In Griekenland en Zweden werden nog eens drie mensen gearresteerd, meldt het parket van Halle-Vilvoorde. “Het gaat om een organisatie die Syrische en Palestijnse onderdanen via Athene naar België smokkelde,” klinkt het.

De federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde startte het onderzoek in april vorig jaar na de arrestatie van een verdachte die drie personen vanuit Athene ons land probeerde binnen te smokkelen. De speurders slaagden erin - met de hulp van de Griekse politie, Europol en Eurojust - om een netwerk van mensensmokkelaars in kaart te brengen.

“Het gaat om een organisatie die Syrische en Palestijnse onderdanen via Athene naar België smokkelde,” zegt parketwoordvoerster Ingrid Moriau. “De daders maakten gebruik van de zogenaamde ‘imposter-techniek’, waarbij authentieke Griekse reisdocumenten gebruikt werden waarvan de foto’s sterke fysieke gelijkenis vertonen met de slachtoffers. Eenmaal in België aangekomen, kregen de slachtoffers valse Europese documenten en reisden ze hiermee door naar andere West-Europese landen. Gemiddeld dienden de slachtoffers 5.500 euro te betalen aan de smokkelaars voor hun reis.”

200.000 euro

Maandag vielen speurders binnen op twaalf adressen in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Charleroi, Antwerpen en Brussel, waarbij acht verdachten werden opgepakt. Het parket liet hen voorleiden bij de onderzoeksrechter, met het oog op hun eventuele aanhouding. In Griekenland werden nog eens twee mensen opgepakt. Het parket vraagt hun uitlevering. In Zweden werd ook nog een verdachte gearresteerd.

“Tijdens de huiszoekingen werd in België 40.000 euro en in Griekenland 160.000 euro cash in beslag genomen,” aldus Moriau. “Er werden ook verschillende vervalste identiteitsdocumenten aangetroffen. Deze modus operandi is een typisch voorbeeld van mensensmokkel. De aanpak van dit fenomeen is een van de absolute prioriteiten van het nieuwe veiligheidsplan voor Brussels Airport en deze succesvolle actie kadert dan ook in de nauwe internationale samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten van de betrokken landen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni