De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Elf personen geëvacueerd voor CO-intoxicatie in Schaarbeek

© Belga
15/11/2023

In Schaarbeek zijn afgelopen nacht elf personen geëvacueerd uit een flatgebouw vanwege een CO-intoxicatie. Zes van hen werden ter plaatse verzorgd, vijf anderen moesten voor verzorging worden overgebracht naar het ziekenhuis. Dat meldt de Brusselse brandweer.

"Omstreeks 0.45 uur werd een ziekenwagen van de Brusselse brandweer naar de Albert de Latourstraat in Schaarbeek gestuurd voor een persoon die ziek was geworden", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Bij het betreden van het appartement op de eerste verdieping trad de CO-melder van de ambulanciers onmiddellijk in werking. Zij hebben vervolgens meteen bijkomende medische en brandweermiddelen opgetrommeld."

Uit metingen bleek dat er in het hele gebouw van drie verdiepingen koolstofmonoxide aanwezig was.

"De elf bewoners werden onderzocht door de aanwezige MUG-dokter", gaat de woordvoerder verder. "Zes van hen werden ter plaatse verzorgd en vijf werden overgebracht naar ziekenhuizen. BIj hen waren er twee volwassenen en een tienjarig kind, dat naar het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek werd gebracht voor een zuurstoftherapie. Niemand verkeert in levensgevaar."

De oorzaak van de CO-intoxicatie lag waarschijnlijk bij een slechte afvoer van de verbrandingsgassen, via de schouw die door alle flats loopt. De gasinstallatie werd afgesloten en verzegeld door Sibelga.

Vier tips

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Veiligheid, CO-intoxicatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni