Graffitispuiters viseren in Elsene huizen met 'grote tuinen en Porsches voor de deur'

18/04/2023

Maandagnacht werd op meerdere gevels in de Molièrewijk in Elsene graffiti aangebracht. Volgens verschillende inwoners gaat het om een wraakactie van krakers die de dag voordien werden uitgezet in de Jean-Baptiste Meunierstraat.

"Maandag kregen we een oproep voor graffiti die werd aangebracht in de Menierstraat en dinsdag volgden nog verschillende andere hiervoor in Elsene", zegt Ilse Van de keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene. Op beelden is te zien hoe verschillende gevels werden beklad met slogans als “rijk en achterlijk” en “rijken zijn dieven”. Ook het kraaksymbool, een soort cirkel met een gekartelde pijl door, kwam herhaaldelijk terug.

Volgens sommige inwoners uit de wijk staat dan ook buiten kijf wie achter het vandalisme zit. “Nummer 33 van deze straat werd al enkele weken geleden gekraakt en werd openlijk opgeëist met een spandoek op de gevel tot de krakers gisteren werden verwijderd”, laat een inwoner van de Jean-Baptiste Meunierstraat weten. Volgens haar gaat het om een wraakactie van de krakers. “Ik kreeg ook een brief in de bus waarin de acties 'verklaard worden'", aldus de inwoonster. Daarin wordt vooral tekeergegaan tegen de inwoners uit de wijk “met hun brede lanen, grote tuinen en Porsches voor de deur” en rijken in het algemeen. “Leve het kraken en de klassenstrijd” klinkt het verder.

Onderzoek

Of krakers inderdaad achter het vandalisme zaten is voorlopig nog niet duidelijk. Volgens de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), waren de krakers uit de Jean-Baptiste Meunierstraat zondag al weg voor de deurwaarder met de politie aankwam. "Wij stonden met deze krakers - net als met de meeste in onze gemeente - al lang in contact, dus zij waren op de hoogte van wat er zou gebeuren. Het is dus zeker niet zo dat er zondag geweld werd gebruikt."

Doulkeridis zegt er op dit moment dan ook het raden naar te hebben of de krakers uit de Menierstraat achter de golf van graffiti in zijn gemeente zitten. De politie laat weten dat "het onderzoek loopt".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni