| Demonstranten verzamelden eerder deze maand aan de Israëlische ambassade in Ukkel voor een steunbetuiging.

Verijdelde aanslag tegen Israëlische ambassade: 16-jarige uit Brussel betrokken

© Belga
24/10/2023

Drie geradicaliseerde jongeren die in augustus en september in Frankrijk werden opgepakt, zouden plannen gehad hebben voor een "gewelddadige actie tegen de Israëlische diplomatieke vertegenwoordiging" in België. Dat meldt de krant Le Parisien en zegt een Franse gerechtelijke bron maandag aan AFP.

In Brussel werd in juni al een zestienjarige jongen opgepakt, weliswaar in een ander dossier, die met de drie contact zou hebben gehad en ook bij de verijdelde aanslag betrokken zou zijn geweest. Volgens het Brusselse parket werd de jongeman door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

Het onderzoek ging in juni van start, nadat enkele weken eerder bij een vijftienjarige in het departement Indre-et-Loire "een grote betrokkenheid bij de jihadistische ideologie" werd vastgesteld. De gesprekken die hij voerde wezen op het plegen van een "gewelddadige actie" tegen de Israëlische ambassade in Brussel.

Volgens de krant Le Parisien hadden de drie minderjarigen zich een duidelijk doel gesteld, namelijk "Joden terroriseren". De twee vijftienjarigen met een Tsjetsjeense achtergrond en een zestienjarige Fransman wilden daarvoor een aanslag plegen op de Israëlische ambassade in Brussel, door eerst de politieagenten voor de ambassade neer te schieten en de keel over te snijden, om vervolgens een busje met explosieven te laten ontploffen tegen het gebouw. Daarna wilden ze eventuele overlevers om het leven brengen met vuurwapens.

TikTok

De drie jongemannen werden eind augustus en begin september opgepakt en vervolgens in beschuldiging gesteld voor terreursamenzwering, met de bedoeling aanslagen tegen mensen te plegen. Via geëncrypteerde berichtendiensten wisselden ze boodschappen uit "over doelwitten en de fabricatie van explosieven".

"Aanvankelijk was het vrij naïef", aldus de advocate van een van de jongeren, Alexandra Hawrylyszyn. "Hij vatte de ernst niet van wat hij deed. Hij was er zich niet bewust van dat hij deelnam aan een terreurorganisatie of dat hij echt terreurdaden aan het beramen was. Hij werd op redelijk ludieke wijze benaderd door terreurgroepen, ze hadden het over online games, TikTok, Instagram. Ja, het klopt dat hij jammer genoeg is benaderd door terroristen op redelijk hoog niveau, maar hij is nog altijd een vijftienjarige en hij dacht zich geen zorgen te moeten maken over uitspraken die hij online deed."

Meer dan een maand geleden waren de arrestaties al gemeld in Franse media. Toen liet het Franse antiterrorismeparket weten dat ze er inderdaad van beschuldigd worden gewelddadige acties voorbereid te hebben, maar een bron dicht bij het dossier benadrukte toen dat ze "niet op het punt stonden actie te ondernemen".

Huiszoekingen

Eerder, in juni, was in Brussel al een zestienjarige jongeman opgepakt, weliswaar in een ander dossier, die contact met de drie zo hebben gehad en ook bij de verijdelde aanslag betrokken zijn geweest. Eén van de Franse jongeren verklaarde, volgens Le Parisien, dat de Belgische jongeman hem vroeg namen te zoeken van mensen die in de ambassade in België werkten.

Het Brusselse parket bevestigt dat naar aanleiding van informatie over een geplande aanslag een gerechtelijk onderzoek werd geopend en huiszoekingen werden uitgevoerd. Eén minderjarige werd opgepakt en door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni