Brussel Preventie en Veiligheid crisiscentrum

| Het crisiscentrum van Brussel Preventie en Veiligheid

Gewestelijk crisiscentrum wordt geactiveerd op oudejaarsavond

EDB
© BRUZZ
30/12/2022

Om de interventies en de hulpverlening in het Brussels gewest te coördineren tijdens oudejaarsavond, zal het gewestelijk crisiscentrum geactiveerd worden. De politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene neemt tijdens het evenement de leiding op zich.

Dat laat safe.brussels, of Brussel Preventie en Veiligheid, weten via een persbericht. Safe.brussels activeerde het gewestelijk crisiscentrum (RCCR) om alles tijdens oudejaarsavond in goede banen te leiden.

Het gewestelijk crisiscentrum wordt jaarlijks geactiveerd naar aanleiding van een tiental EU- en NAVO-tops, in het kader van een terreurdreiging, mogelijk grote rampen of met het oog op betogingen of sportieve en culturele evenementen.

Tijdens oudejaarsavond zal de RCCR volgens safe.brussels “de unieke bevelvoering voor het Brussels grondgebied, de tools voor toezicht bij analyse van verzamelde informatie en de coördinatie van hulp- en interventiediensten” ondersteunen.

Gold Command

“De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene neemt uiteraard het Gold Command van de ordedienst op zich, al valt het evenement volledig onder de bevoegdheid van de geïntegreerde politie,” zegt Eerste divisiecommissaris Michel Goovaerts, korpschef van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene en Gold Commander van de politiestructuur.

“Ik wil nog eens benadrukken hoe professioneel, bereidwillig en alert onze lokale en federale collega's zich voortdurend opstellen. En dat op alle hiërarchische niveaus en binnen alle diensten.”

Sophie Lavaux, hoge ambtenaar en directeur-generaal van safe.brussels zal samen met vertegenwoordigers van de hulp- en interventiediensten het verloop van de avond vanuit het gewestelijk crisiscentrum in real time volgen.

“Zo kunnen we onmiddellijk op de situatie reageren en ingrijpen mocht dat nodig zijn. Daarnaast vertrouw ik ook op het voorbereidend kader dat het beheer van het voor deze gelegenheid opgezette preventieve controlesysteem mogelijk maakt.”

Omdat feestvierders wel vaker bij kleine, maar niet heel ernstige ongevallen betrokken raken, is oudejaarsnacht traditioneel een drukke nacht. Zo zullen er in de nacht van 31 december op 1 januari zeven bijkomende ziekenwagens worden ingezet.

Ook vorig jaar waren de activering van het regionaal crisiscentrum en een verbod op vuurwerk de maatregelen die de hulpdiensten en Brusselaars door oudejaarsnacht moesten loodsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni