Hotels moeten ziekenhuizen bufferen: genezen patiënten krijgen tijdelijke opvang

© PhotoNews

Vanaf maandag opent in het Gewest een bufferstructuur voor de ziekenhuizen in hotels en leegstaande rusthuizen. Daar zullen genezen covid-19-patiënten tijdelijk verblijven en door medisch personeel verzorgd worden. De extra capaciteit moet voorkomen dat de Brusselse ziekenhuizen volzet geraken door het langdurig verblijf van coronapatiënten.

Dat heeft Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) vrijdag op Bel RTL aangekondigd.

In de tussenstructuur zal voornamelijk genezen patiënten opvangen die een stuk zelfredzaamheid hebben verloren en vrezen om alleen terug naar huis te keren. Indien alle Brusselse ziekenhuis volzet zijn, zullen patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Vlaanderen en Wallonië, aldus minister Maron, die benadrukte dat de capaciteit in de Belgische ziekenhuizen het maximum nog helemaal niet bereikt is.

Alain Maron benadrukte dat de bufferstructuren niet bedoeld zijn voor genezen patiënten die voor hun ziekte in een rust- of verzorgingstehuis verbleven. Woensdag benadrukte de Ecolo-minister nog dat deze patiënten hun ziekte opgelopen hadden in het rust- of verzorgingstehuis voor ze naar het ziekenhuis werden overgebracht en nu dus ontslagen werden. Hij vond het dan ook niet opportuun om een bufferstructuur op te zetten tussen het ziekenhuis en het rusthuis.

Minister Maron bevestigde ook dat momenteel één op de twee van de 146 Brusselse rust- en verzorgingstehuizen getroffen is door het COVID-19-virus. Daar vielen volgens hem tot nu een zestigtal bevestigde overlijden door COVID-19 en nog eens een vijftigtal 'verdachte' overlijdens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?