De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Houtskoolverwarming oorzaak CO-vergiftiging in Schaarbeek

© Belga
07/12/2023

In Schaarbeek zijn woensdagavond twee personen bevangen geraakt door een CO-vergiftiging. Dat meldt de brandweer. Oorzaak was een metalen schaal met houtskool die als verwarming werd gebruikt.

De hulpdiensten werden woensdagavond omstreeks 21.45 uur opgebeld voor een acuut medisch probleem in een woning aan de Brabançonnelaan in Schaarbeek. Toen de ziekenwagen en MUG ter plaatse kwamen, trad het koolmonoxidealarm van de hulpverleners meteen in werking.

"De twee aanwezige personen werden geëvacueerd, ramen werden geopend en extra brandweermiddelen werden ter plaatse gestuurd", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Een moeder en haar volwassen dochter, die gelukkig op bezoek was bij haar moeder en het noodnummer 112 heeft gebeld, waren beide vergiftigd door het smaakloze, geurloze en kleurloze gas dat koolmonoxide is. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeerden niet in levensgevaar."

"De verwarming van de woning was al twee dagen defect, en de bewoonster gebruikte als bijverwarming een metalen schaal gevuld met brandende houtskool", gaat de woordvoerder verder. "De verbrandingsgassen verspreidden zich in de kamer."

Vier tips

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Brandweerwoordvoerder Derieuw wijst er ook op dat barbecues of vuurkorven niet binnenshuis mogen gebruikt worden, en dat voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van bijzetkacheltjes met verbranding die niet zijn aangesloten op een schouw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni