Hulplijn 1722 opnieuw geactiveerd voor storm- en waterschade

© Belga
04/11/2023

Vanwege het slechte weer waarvoor het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) waarschuwt, activeert Binnenlandse Zaken opnieuw hulplijn 1722 voor storm- en waterschade.

Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-levensbedreigende zaken waarvoor de brandweer toch moet langskomen. Op die manier kan de noodlijn 112 voorbehouden blijven voor mogelijk levensbedreigende situaties.

De eenvoudigste manier om 1722 te contacteren is via het onlineloket 1722.be. De aanvraag komt dat rechtstreeks terecht bij de brandweer. Bellen naar het nummer 1722 is ook mogelijk. De oproep komt dan bij de operatoren van de 112-noodcentrales terecht. Zij behandelen eerst de dringende 112-oproepen, en pas in tweede instantie de oproepen naar 1722. Als je brandweerzone zelf een e-loket heeft, kan je daar ook nog terecht.

Binnenlandse Zaken raadt aan geduldig te wachten op de komst van de brandweerploeg en niet opnieuw contact op te nemen. "De brandweer bekijkt situatie per situatie en geeft voorrang aan wie mogelijk in levensgevaar is", klinkt het. "Tijdens een storm of bij wateroverlast moet de brandweer veel aanvragen tegelijkertijd behandelen en moet je wat langer wachten omdat de brandweer eerst mensen die in levensgevaar zijn verder moet helpen."

Stevige buien

Het is zaterdagochtend tijdelijk nog droog met wel al veel wolken. In de loop van de voormiddag bereikt een actieve regenzone de Franse grens en die trekt vervolgens van zuidwest naar noordoost door het land. Dat meldt het KMI.

In de namiddag wordt het weerbeeld wisselvallig met (stevige) buien en enkele opklaringen. Een paar donderslagen zijn niet uitgesloten. We halen maxima van 7 graden in de Hoge Venen tot 12 graden over het westen en het centrum. De wind is eerst matig en later vrij krachtig of mogelijk hier en daar krachtig. In de loop van de dag lopen de rukwinden op naar waarden tussen 60 en lokaal 80 km/uur of eventueel wat meer tijdens een felle bui.

In de nacht van zaterdag op zondag krijgen we meestal zwaarbewolkt weer met buien of perioden van regen. De minima liggen tussen 6 en 10 graden bij een matige tot vrij krachtige wind uit zuid, ruimend naar zuidwest.

Ook zondag wordt het zwaarbewolkt met buien. De opklaringen zijn kort overdag maar worden breder op het einde van de namiddag vanaf het westen. De buienactiviteit neemt dan ook wat af. De maxima schommelen tussen 7 graden op de Hoge Venen en 11 of 12 graden in Vlaanderen. De wind uit westzuidwest blijft vrij krachtig in het binnenland en krachtig aan zee met rukwinden tot 60 of lokaal 70 km/uur.

Maandag is wisselend tot zwaarbewolkt met kans op enkele buien aan zee en over de Ardennen. Daartussen blijft het op de meeste plaatsen droog. De maxima schommelen tussen 8 of 9 graden in de Ardennen en 12 of 13 graden in Vlaanderen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni