Jeugdbende teistert buurt rond Luchtvaartsquare

Jeugdbende Luchthavensquare
© Triangel 1070
| Een groep van twintig jongeren zou dagelijks samentroepen op het plein.
© Triangel 1070
| Een groep van twintig jongeren zou dagelijks samentroepen op het plein.

Op de Luchtvaartsquare in Anderlecht hangt sinds een drietal weken een grote groep jongeren rond, die voorbijgangers bestelen en lastigvallen. Dat schrijven de buurtbewoners in een open brief naar de politie en hun burgemeester. Ze vragen meer controles, maar volgens de politie gebeuren die al.

“Ik durf ’s avonds niet meer alleen gaan joggen. De sfeer is echt grimmig.” Inge woont op de Luchtvaartsquare langs de Kleine Ring in Anderlecht en ziet elke avond hoe een groep van een twintigtal jongens ruziemaakt op het plein. “Ze zijn echt jong, sommigen maar 13 jaar oud. De meesten zijn 16 of 17 jaar, met een paar oudere mannen erbij van rond de dertig.”

Ze ziet hen soms lijm snuiven of drugs opwarmen in zilverpapier. “Van jong tot oud, ze zijn allemaal gedrogeerd”, vertelt ze. “Hun gedrag is er duidelijk door beïnvloed.” Zo zou de bende onderling vechten op straat, vrouwen lastigvallen, zakkenrollen en fietsen stelen.

Een andere buurtbewoonster vertelt dat de jongeren haar dagelijks opmerkingen toeroepen. "Of ze ook stelen, weet ik niet. Ze zitten wel serieus aan de drugs."

Het buurtcomité Triangel 1070 is de overlast alvast beu en heeft een open brief geschreven naar de burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS), en de politiezone Brussel-Zuid. Ze willen dat de politie het geweld een halt toeroept.

“We hebben al vaak naar de politie gebeld, maar soms zeggen ze zelfs dat we hen met rust moeten laten”, zegt Inge. “Of ze stellen ons wat oppervlakkige vragen, maar komen niet ter plaatse om controles uit te voeren.”

De politiezone Zuid zegt enkel telefoontjes te hebben ontvangen over groepen jongeren die de regels rond social distancing niet respecteren binnen de huidige coronacrisis. "Als zij met te veel samenkomen, spreken onze patrouilles hen daarop aan", zegt woordvoerster Adeline Rotny van de politiezone. Volgens Rotny patrouilleert de politie wel degelijk regelmatig rond de Luchtvaartsquare. “De buurt kampt met veel dakloosheid, met veel mensen zonder papieren en mensen zonder vaste woonst. Er zijn frequente passages van onze patrouilles.”

De politiezone kan geen cijfers geven over het aantal boetes op en rond het plein. “Over diefstallen of overlast hebben we verder geen klachten ontvangen”, zegt ze. “We weten wel dat de drugproblematiek al langer leeft in de straten rond het plein.”

Er is ook een onthaalstructuur van Samusocial in de buurt. “Daar komen vaak heel wat mensen op hetzelfde moment samen buiten”, zegt Rotny. “Maar met alle informatie die we nu hebben, is er nog geen weet van een bende”, besluit zij.

Spuwen

Ondertussen zijn de buren bang aan het worden. “Ze benaderen ons heel agressief of spuwen als iemand een opmerking maakt”, zegt Inge. Met haar twee kleuters wil ze niet meer op het plein komen spelen. “Iedereen blijft binnen. Vanaf die bende toekomt, loopt het plein leeg.”

Burgemeester Cumps bevestigt aan BRUZZ dat hij de brief heeft ontvangen. “We hebben al meerdere contacten gehad met de directie van Samusocial en mijn kabinet heeft een vergadering samengeroepen met de preventiedienst en de politie”, reageert hij. Hij heeft nog geen zicht op wie de jongeren zijn. “De dienst Preventie is bezig met de identificatie, in afwachting van de vergadering.”

Het overleg tussen de politie en gemeente staat gepland in de loop van mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?