Jongeren getuigen opnieuw tegen politiegeweld jaar na feiten

© AP/BRUZZ

Aan het station Brussel-Centraal hebben een vijftal jongeren zaterdag tijdens een manifestatie opnieuw getuigd over het politiegeweld waarmee ze op 24 januari 2021 te maken kregen. Bij een gelijkaardige betoging tegen politiegeweld werden toen 245 mensen, onder wie 91 minderjarigen, opgepakt en urenlang vastgehouden in de kazernes van Etterbeek.

De betoging werd bijgewoond door een tachtigtal mensen en is georganiseerd door het collectief van ouders tegen politiegeweld. Dat werd opgericht door Alexandre Pycke, wiens 16-jarige zoon Simon die bewuste dag werd opgepakt en ook klappen kreeg van de politie.

"De feiten zijn zwaar. Het gaat om zowel geweld als racisme vanuit de politie. Daar willen we aan herinneren", vertelt Alexandre Pycke. "Er zijn 28 personen die een klacht hebben ingediend bij het parket, twee bij de onderzoeksrechter en er zijn tientallen klachten ingediend bij het Comité P. Dat zijn heel wat mensen. De politieagenten zijn geïdentificeerd, maar een jaar later is er nog geen enkele sanctie uitgesproken", betreurt de vader.

Blijvende stress

De betogers klagen aan dat de agenten nog steeds in dienst zijn en contact hebben met burgers. Dat is een gevaarlijke situatie vinden ze. Tijdens de manifestatie getuigen de jongeren opnieuw wat ze hebben meegemaakt en hoe ze daar nog steeds de gevolgen van voelen.

"Het gaat goed met mijn zoon, maar de manifestatie bezorgt hem veel stress. Hij heeft schrik om terug te keren naar dezelfde plaats en opnieuw te betogen. Ik was verrast om dat van mijn zoon te horen. Hij gaat omdat ik hem dat gevraagd heb, maar anders zou hij uit angst niet komen", vertelt papa Pycke.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?