| Luc Ysebaert

Korpschef politiezone West: 'Politie doet alles om druggeweld te bestrijden'

© Belga
22/06/2022

De lokale politie van de zone Brussel West doet er alles aan om het geweld van de drugdealers te bestrijden. Dat zegt korpschef Luc Ysebaert naar aanleiding van de verschillende schietpartijen die zich de voorbije maanden in de politiezone hebben voorgedaan.

De korpschef wijst erop dat de criminaliteit in de zone met 11 procent gedaald is sinds 2016, en zelfs met 13 procent in Sint-Jans-Molenbeek alleen. "Maar we zitten met een opstoot van geweld van straatdealers," klinkt het.

Sinds september zijn er in de politiezone veertien schietpartijen geweest, zes daarvan vonden plaats in 2022. Van die zes hielden er vier verband met de drughandel, voor een vijfde zijn de omstandigheden en aanleiding nog onduidelijk. Bij de zesde schietpartij, in april, viel een dodelijk slachtoffer maar de feiten kaderden in een persoonlijk conflict, aldus de korpschef.

"Het gaat vooral om afrekeningen tussen drugsbendes die op de openbare weg dealen," zegt hoofdcommissaris Ysebaert. "Die schietpartijen zijn zorgwekkend en bedreigend, en we nemen ze zeer ernstig. We boeken heel wat vooruitgang in die onderzoeken. Voor de feiten die sinds april hebben plaatsgevonden, zijn er vier personen onder aanhoudingsbevel geplaatst in drie verschillende gerechtelijke onderzoeken."

Versterking nodig

Dat neemt niet weg dat de korpschef een versterking van zijn effectieven zou verwelkomen. In de zone ontbreken momenteel 122 politiemensen. "Door het Kanaalplan kunnen we wel op steun rekenen van de federale politie, maar we horen dat het Kanaalplan mogelijks zou verdwijnen," zegt de hoofdcommissaris. "We vragen dat het behouden zou blijven, zodat we druk kunnen blijven zetten op bepaalde wijken."

De politiezone Brussel West beschikt over een actieplan in de strijd tegen de drughandel, opgesteld in samenspraak met het Brusselse parket en de administratieve overheden, aldus nog de korpschef. Zo wil de zone meer drughonden, en wil ze de wijkagenten trainen om tekenen van drugsplantages te herkennen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni