| De politie kwam rond 15 uur tussen in een leegstand pand in de Jean Dubrucqlaan.

Krakers moeten pand verlaten: 'Maar dit is geen uithuiszetting'

EC
© BRUZZ
28/05/2020

In de Jean Dubrucqlaan in Sint-Jans-Molenbeek zijn enkele buurtbewoners donderdagnamiddag verontrust door de uitzetting van enkele krakers. De huiseigenaar had de politie opgeroepen. Die ontkent dat het om een uithuiszetting gaat. “De personen zijn op eigen initiatief vertrokken."

Door de coronamaatregelen is het in het hele Gewest tot eind augustus verboden om mensen uit een huis te zetten. Een aantal buurtbewoners in de Jean Dubrucqlaan waren dan ook verbaasd toen ze plots een tiental agenten een pand zag betreden.

“Uiteindelijk zijn er vier mensen uit het pand gezet", vertelt Frederique, een omstaander die buiten toekeek. Zij telde daarvoor acht politiecombi’s op straat. “De politie had nochtans geen bevel”, zegt Frederique.

Een uithuiszetting is wel degelijk illegaal als het gaat over huurders die tijdens deze periode hun huur niet kunnen betalen, maar het kabinet van Brussels minister van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) verduidelijkt dat het niet van toepassing is op kraakpanden. Dat is federale materie. "Het is dus aan de rechter die een uithuiszetting toestaat om op basis van de federale regelgeving eventueel een extra termijn toe te kennen", zegt haar woordvoerster Annaïk De Voghel. "Daarbij kan rekening gehouden worden met de specifieke context en verspreiding van het virus."

'Controle'

De politiezone Brussel-West zegt dat de vier personen op eigen initiatief zijn vertrokken. “De eigenaar had ons gemeld dat het slot was opengebroken en er mensen aanwezig waren”, zegt woordvoerster Caroline Vervaet van de politiezone. Het pand stond al enige tijd leeg sinds de vorige eigenaar was overleden, maar het is niet duidelijk hoe lang er al mensen verbleven. “Onze patrouille heeft een controle gedaan en heeft inderdaad een aantal matrassen aangetroffen. Er waren vier personen aanwezig, die allemaal zelf zijn vertrokken.”

Vervaet benadrukt dat het niet gaat om een uithuiszetting. “We weten dat daar een tussenkomst van een vrederechter voor nodig is”, zegt ze. Het bewuste vertrek zou gebeurd zijn om de “gemoederen te bedaren”. “De personen konden begrip opbrengen voor de situatie van de huisbaas”, aldus Vervaet.

Intussen zouden de personen dan toch opnieuw in het pand zijn getrokken, vertelt Frederique. Noch de politie, noch gemeente Molenbeek kunnen dat al bevestigen.

Niet veilig

De gemeente Molenbeek heeft een verder onderzoek aangevraagd. "We waren niet op de hoogte van de bezetting, dus we willen eerst nagaan of de politie-interventie verantwoord was", zegt woordvoerder Rachid Barghouti van burgemeester Cathérine Moureaux (PS). "Wil de eigenaar zelf opnieuw in het huis wonen, of wil de eigenaar een leegstaand pand terug opeisen? Dat laatste mag niet, dus wij wachten tot de politie een verslag opstelt."

In tussentijd wil de gemeente ook de veiligheid van het gebouw verder onderzoeken. Volgens politiewoordvoerster Vervaet is de elektriciteit niet in orde, de trap niet stevig en is er geen stromend water. "Het gebouw is niet veilig, dus zou me verbazen mocht de gemeente de mensen daar onderdak willen bieden", zegt Vervaet. "Dit is een eensgezinswoning van een privé-eigenaar en momenteel in een verkoopsprocedure."

De gemeente Molenbeek gedoogt pal aan de overkant van de straat wel een bezetting van ongeveer 35 personen in een ander pand. Daar is de politie van op de hoogte. "Sinds het begin van de coronacrisis beschouwen wij die squat als één gezinsbubbel", besluit Vervaet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Veiligheid, uithuiszetting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni