5 februari 2023: een lege fles lachgas, achtergelaten op het trottoir in het tweede deel van de Dansaertstraat

| Een lege fles lachgas, achtergelaten op het trottoir van de Dansaertstraat.

Lachgasflessen leiden steeds vaker tot explosies in ovens van afvalverwerker

© Belga
23/05/2023

De verwerking van lachgasflessen leidt in Brussel steeds vaker tot explosies in de verbrandingsovens van de afvalverwerkingsmaatschappij. Dat meldt safe.brussels, de Brusselse overheidsdienst voor preventie en veiligheid. Grote lachgascilinders veroorzaken volgens safe.brussels meer gezondheids- en veiligheidsrisico's, zowel voor de gebruikers als voor de mensen die het afval van lachgas verwerken.

Safe.brussels wijst, op basis van een onderzoek van het Observatorium, naar de evolutie van het gebruik van kleine lachgaspatronen naar grotere lachgasflessen. Door de melding over de explosies bij de afvalverwerkers organiseerde safe.brussels een verkennende bevraging bij mensen uit de veiligheids- en netheidsdiensten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest over het gebruik van lachgas.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het gebruik van lachgas nu vaker voorkomt op privélocaties, zoals in het nachtleven, aldus safe.brussels. Om het intensief gebruik van lachgas tegen te gaan roepen ze op om in te zetten op gerichte sensibilisering en preventie binnen risicogroepen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni