© BSGO Zavelberg | Door het coronavirus heeft de schoolgaande jeugd in Vlaanderen de afgelopen weken heel wat lestijd moeten missen. Zomerscholen moeten jongeren de kans geven om opgelopen leerachterstand weg te werken.

Leerlingen kunnen straks gratis naar de zomerschool

© Belga
14/05/2020

Scholen of andere initiatiefnemers die in juli en augustus een zomerschool organiseren krijgen daar van de Vlaamse regering een vergoeding van 25 euro per dag per leerling voor. Voor de deelnemers worden de zomerscholen op die manier gratis.

Door het coronavirus heeft de schoolgaande jeugd in Vlaanderen de afgelopen weken heel wat lestijd moeten missen. Om een eventuele leerachterstand weg te werken, kunnen leerlingen komende zomer in juli of augustus bijgespijkerd worden tijdens een zomerschool, een leertraject op maat gecombineerd aan amusement en ontspanning.

De Vlaamse regering lanceert nu een open oproep naar scholen, lokale bestuurders en andere initiatiefnemers om zomerscholen te organiseren. Dat kan namelijk enkel op vrijwillige basis, en wordt dus niet van bovenaf opgelegd. Hetzelfde geldt voor de leerlingen: de klassenraad kan het advies geven om deel te nemen, maar uiteindelijk ligt de keuze wel bij de jongere zelf.

Om de deelname toch te stimuleren, worden de zomerscholen gratis voor de deelnemers, kondigt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan. Scholen en andere initiatiefnemers zullen een vergoeding van 25 euro per dag per leerling krijgen, waarmee ze de lesgever en werkingsmiddelen kunnen betalen.

'Leerachterstand zoveel mogelijk vermijden'

Volgens Weyts zijn er genoeg middelen voorzien om tot duizenden zomerscholen verspreid over heel Vlaanderen in te richten. In eerste instantie zijn het de scholen en gemeentebesturen die instaan voor de organisatie, maar ze kunnen samenwerken met lokale partners zoals de jeugdwerking, reeds bestaande zomerscholen of organisaties die actief zijn in leerondersteuning.

"Ik hoop dat veel lokale besturen, scholen en andere organisaties zullen ingaan op onze open oproep, al besef ik zeker dat de scholen op dit moment ook met veel andere dingen bezig zijn", aldus Weyts. "We moeten maximaal verhinderen dat sommige leerlingen in september met een achterstand beginnen aan het nieuwe schooljaar. Laat ons die proberen weg te werken in de vakantie, in combinatie met veel ontspanning, sport en spel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Onderwijs, zomerschool, premie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie