Meer dan 13.000 Brusselse bedrijven hebben sluitingspremie aangevraagd

© PhotoNews

In het Brusselse Gewest hebben tot dusver zo'n 13.441 bedrijven de sluitingspremie van 4.000 euro aangevraagd omdat ze als gevolg van de coronamaatregelen hun activiteiten tijdelijk moeten stopzetten. Dat heeft staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) vrijdag meegedeeld tijdens een digitale plenaire zitting van het Brussels parlement.

Volgens de laatste cijfers hebben 12.683 ondernemingen groen licht gekregen. Dat komt neer op een totaal bedrag van 58 miljoen euro, zo deelde Trachte mee. De administratie draait volgens haar op volle toeren om de aanvragen snel te verwerken.

Gemiddeld neemt het twee dagen in beslag om een beslissing te nemen, en negen dagen voor de uitbetaling. Tot dusver zijn 173 aanvragen verworpen.

De sluitingspremie moet wat financiële ademruimte bieden aan bedrijven en zelfstandigen die als gevolg van de coronacrisis hun deuren moeten sluiten. Daarnaast werkt de Brusselse regering ook nog aan een compensatiepremie van 2.000 euro om ondernemers en microbedrijven te steunen die hun activiteiten aanzienlijk moeten terugschroeven.


Trachte en minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) gaven nog mee dat 31 procent van de werknemers tijdelijke werkloosheid heeft aangevraagd. De helft van de zelfstandigen in hoofdberoep hebben een overbruggingsrecht gevraagd. In totaal ligt 40 procent van de private sector in Brussel lam. Dat is een derde van de hoofdstedelijke economie, besloot Trachte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?