Een interventie van een ambulance van  de medische spoeddienst 112 noodnummer

Moeder en twee kinderen bevangen door CO-intoxicatie in Anderlecht

© Belga
11/12/2023

In Anderlecht zijn maandagochtend een moeder en haar twee kinderen bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Dat meldt de Brusselse brandweer. Oorzaak was een oude en niet-conforme gasbrander.

De hulpdiensten werden omstreeks 03.30 uur opgeroepen naar de woning aan de Itterbeekselaan omdat twee kinderen klaagden over misselijkheid en hoofdpijn. Toen de ziekenwagen ter plaatse kwam, sloeg de CO-melder van de ambulanciers meteen alarm. Daarop werden de aanwezigen geëvacueerd en werden de ramen van de woonst meteen geopend.

De moeder en twee kinderen van 11 en 13 jaar bleken licht bevangen door CO en werden overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeerden niet in levensgevaar. "Oorzaak van de intoxicatie was een verouderde en niet-conforme gasbrander in de kelder van het gebouw", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Die kelder stond ook vol spullen zodat er geen ventilatie was en geen aanvoer van verse lucht. De gastoevoer naar het hele gebouw is afgesloten."

De brandweer geeft enkele tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni