| Sarah Schlitz (Ecolo), federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen, heeft een Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld klaarliggen.

Op het kabinet van federaal staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) voor Gelijke Kansen ligt een Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld klaar. Met dat plan moeten slachtoffers beter ondersteund worden en daders beter opgevolgd. De staatssecretaris wil een bestaand project uit de politiezone Brussel-Noord uitrollen in het hele land.

Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws zaterdag. Het plan komt er een jaar na de moord op Ilse Uyttersprot. De ex-burgemeester van Aalst was in 2020 het dertiende slachtoffer van feminicide. In heel 2020 werden 24 vrouwen slachtoffer van het fenomeen. Ook dit jaar noteerde de blog Stop Feminicide, die bijhoudt hoeveel vrouwen door hun (ex-)partner worden gedood, er vooralsnog dertien.

"Feminicide kent in ons land geen officiële definitie. En zonder definiëring kan je de zaken ook niet registreren", zegt Jessika Soors, woordvoerster van staatssecretaris Schlitz. "Het is hoog tijd dat het beleid zelf de vinger aan de pols houdt en zicht krijgt op de achtergrond van de dossiers en wat de momenten zijn waarop diensten kunnen ingrijpen."

Slachtoffers bezoeken

"Het belangrijkste is dat de aanpak verbetert en dat zowel de ondersteuning van slachtoffers als het bestraffen en opvolgen van daders adequater wordt", klinkt het nog. De politiezone Brussel-Noord bezoekt nu al op gezette tijden slachtoffers van partnergeweld. "Dit willen we nationaal uitrollen: dat verschillende diensten proactief informeren of het probleem zich stelt, om zo escalatie te voorkomen."

Schlitz' plan ligt klaar om in het najaar aangenomen te worden door de regeringen.

Wie slachtoffer is van huiselijk geweld of seksueel misbruik, kan contact opnemen met het gratis nummer 1712. De hulplijn is ook te bereiken via een chatroom op de website www.1712.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni