Nieuw veiligheidsplan Brussels Airport voorgesteld

© Belgaimage
| Een herdenkingsplechtigheid op Brussels Airport vorig jaar voor de aanslagen op 22 maart 2016.

Het parket Halle-Vilvoorde heeft vandaag zijn nieuwe veiligheidsplan voor Brussels Airport voorgesteld op basis van de aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie na de aanslagen van 22 maart 2016. In het veiligheidsplan heeft de luchthaven enkele prioritaire fenomenen opgelijst waarop de veiligheidsdiensten zullen inzetten op en rond de luchthaven. Ook de samenwerking tussen de verschillende veiligheidspartners zal verbeterd worden.

Er werden zes prioritaire fenomenen vastgelegd waar de veiligheidsdiensten op en rond de luchthaven op moeten focussen. Het gaat om drugshandel, radicalisering en terrorisme, illegale economie├źn, omgevingsoverlast, "airportcrime" (waarbij luchthavenpersoneel door criminele organisaties ingeschakeld wordt) en illegale binnenkomst en identiteitsfraude.

Daarnaast blijven andere veiligheidsfenomenen ook onderdeel van de dagelijkse opdrachten van de veiligheidsdiensten, zo leest het persbericht.

De procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde benadrukt daarin ook dat het plan kan worden aangepast wanneer nieuwe fenomenen opduiken of hogere overheden andere prioriteiten naar voren schuiven. Die benadrukt ook het belang van een preventieve aanpak waarbij samengewerkt wordt tussen verschillende publieke en private veiligheidsdiensten.

"De luchthaven is een stad waar dagelijks gemiddeld 100.000 personen reizen of werken. Onder meer Brussels Airport Company, de FOD Mobiliteit, de luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven op de luchthaven zijn daarvoor logische partners in het verhaal", schrijven ze.

De samenwerking tussen verschillende veiligheidsdiensten zal worden ingebed in een overkoepelende structuur, waardoor die vlotter zal verlopen. "Elke partner heeft een globaal overzicht, er is een vlotte informatiedoorstroming, gedeelde expertise en ook een tijdige detectie als partners gelijkaardige initiatieven naast elkaar hebben lopen", schrijf de procureur.

Verschillende aspecten van het veiligheidsplan werden al geïntegreerd in de dagelijkse werking van de veiligheidsdiensten op de luchthaven. Daardoor kon onder andere al een witwasorganisatie blootgelegd worden en werden verschillende mensen gearresteerd voor de in- en uitvoer van verdovende middelen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?