De Brusselse lokale politie heeft woensdag een nieuw verhoorlokaal in gebruik genomen, specifiek bedoeld voor slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld.

Nieuw verhoorlokaal voor slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld in Brussel

© Belga
22/11/2023

De Brusselse lokale politie heeft woensdag een nieuw verhoorlokaal in gebruik genomen, specifiek bedoeld voor slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld. Het lokaal komt er niet toevallig in de wijk rond de begraafplaats van Elsene. De voorbije jaren zijn heel wat getuigenissen naar boven gekomen over seksueel geweld in het nachtleven in die wijk, vlakbij de universiteitscampussen Solbosch en La Plaine.

"Dit lokaal werd speciaal ingericht zodat politiemensen in het algemeen, en de cel EVA (Emergency Victim Assistance) in het bijzonder, er slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld in een aangenamere omgeving kunnen verhoren", klinkt het bij de Brusselse politie.

"De allereerste cel EVA in het Brussels gewest werd in juli 2020 binnen de Brusselse politie opgericht. De inspecteurs kregen een speciale opleiding om bijzonder kwetsbare slachtoffers op te vangen die anders niet door de deuren van een commissariaat zouden stappen."

In uitvoering van het eerste Brusselse plan ter bestrijding van geweld tegen vrouwen uit 2022 wenste de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Nawal Ben Hamou, de oprichting van soortgelijke EVA-diensten in de verschillende Brusselse politiezones te ondersteunen. De Brusselse politie startte daarop een project om het aantal aangepaste lokalen voor de opvang van de kwetsbaarste slachtoffers in de politiezone te verhogen.

"De beweging #balancetonbar in oktober 2021 bracht vele getuigenissen over seksueel geweld in het nachtleven aan het licht, en meteen ook de nood om de zorg voor slachtoffers te blijven verbeteren", aldus nog de Brusselse politie. "Met deze aangepaste lokalen kunnen slachtoffers op een kwaliteitsvolle manier opgevangen worden op wandelafstand van de universiteitscampussen."

Naast het lokaal in het wijkcommissariaat Boondaal zullen er nog drie andere lokalen ingericht worden, verspreid over de verschillende commissariaten van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene om slachtoffers van seksueel, intrafamiliaal of partnergeweld op te vangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni