Onderzoek naar mismanagement van politiezone Brussel-Noord

© Politiezone Brussel-Noord
| Politiezone Brussel-Noord

Na een klacht van een personeelslid, startte het Comité P een administratief onderzoek naar de politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node). Korpshef Frédéric Dauphin en zijn zoneleiding komen in het vizier. Zij worden beticht van gesjoemel met overheidsmiddelen en pesterijen op de werkvloer.

De politiezone maakte het bestaan van zo'n onderzoek maandagavond zelf bekend, nadat de RTBF had bericht over mogelijke verduistering van overheidsmiddelen en pestmaatregelen genomen door de korpsleiding.

2020_FREDERIC_DAUPHIN_ZONE_NOORD
© Politie.be
| Frédéric Dauphin is sinds 2015 korpschef van de zone Noord.

Volgens de Franstalige openbare omroep wordt binnen de politiezone geklaagd over pesterijen door hoofdcommissaris Frédéric Dauphin, die vijf jaar geleden de leiding binnen de zone Brussel-Noord op zich nam. De man zou te pas en te onpas personeel van dienst laten veranderen. Volgens de zone zelf gebeurde dat sinds Dauphins aantreden 35 keer op een personeelsbestand van 1.000 werknemers.

Tripje naar Dakar

Daarnaast berichtte de RTBF ook dat er in het kader van een samenwerkingsproject met de politie van Saint-Louis in Senegal overdreven hoge kosten zouden gemaakt zijn door Benoît Blanpain, een commissaris van de zone en tevens voorzitter van het politieplatform 'Réseau Intersection Belgique'.

Het gaat om een vliegticket van 2.500 euro, en verblijfskosten van meer dan 1.000 euro voor een reis die in maart plaatsvond. Tijdens zijn vlucht zou hij een maaltijd van een sterrenchef gegeten hebben, aldus de RTBF. Zijn verblijfplaats in Dakar lag op meer dan 250 kilometer van Saint-Louis. De facturen die Blanpain neerlegde om de kosten terug te laten betalen, zouden bovendien niet heel transparant zijn.

Heel veel overuren

De commissaris zou in 2018 ook te veel overuren gerekend hebben, 6.000 namelijk, goed voor een extra vergoeding van 45.000 euro bruto. Alles wordt in principe elektronisch bijgehouden, zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. Dat moet vervolgens worden gevalideerd door een hogere in rang. In het geval van commissaris Blanpain is dat korpschef Dauphin.

"We wachten met vertrouwen het onderzoek door het Comité P af en hernieuwen intussen ons vertrouwen in onze politieleiding", zegt Cécile Jodoigne, burgemeester van Schaarbeek en voorzitster van het politiecollege. "De korpsleiding heeft steeds open kaart gespeeld over al deze zaken, zowel tegenover de gemeentebesturen als tegenover de vakbonden."

Burgemeester Ridouane Chahid van Evere wijst er ook op dat de subsidie van 90.000 euro voor het project in Senegal voorlopig bevroren is, aangezien het project stilligt vanwege de coronapandemie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?