Parket over schietpartijen: 'Eerste onderzoeksdaden duiden op afrekeningen in drugsmilieu'

220618_Paalstraat Molenbeek_schietpartij
© DVLKO
| Een van de schietpartijen vond plaats in de Paalstraat in Sint-Jans-Molenbeek.
© DVLKO
| Een van de schietpartijen vond plaats in de Paalstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Volgens de eerste onderzoeksdaden van het Brussels parket naar de verschillende schietpartijen in het arrondissement de afgelopen maanden gaat het om afrekeningen in het drugsmilieu. Dat meldt het Brussels parket, dat dinsdag een persconferentie houdt over de feiten samen met de federale politie en de verschillende lokale politiezones. De onderzoeken verlopen echter nog moeizaam.

Alleen al in de politiezone Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) vonden de voorbije maanden al meer dan twaalf schietpartijen plaats.

"Sinds september 2021 werd een toename vastgesteld van de gewelddaden waar vuurwapens bij betrokken zijn, voornamelijk op het grondgebied van de lokale politiezones Brussel-West, Brussel Hoofdstad/Elsene en Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst)", zegt parketwoordvoerder Martin Fran├žois. "De eerste onderzoeksdaden lijken aan te tonen dat die feiten merendeels in verband te brengen zijn met afrekeningen in het milieu van de verkoop van verdovende middelen."

De verschillende dossiers worden door parket en politie als prioritair beschouwd maar de onderzoeken verlopen moeilijk, klinkt het. "Het politieonderzoek wordt bijzonder bemoeilijkt door de moeilijkheid om getuigenissen te verzamelen in de betrokken milieus, waardoor het merendeel van de bewijzen op wetenschappelijke elementen berust."

Bij elke schietpartij worden getuigen verhoord en wordt een buurtonderzoek gevoerd. Ook komen steeds een ballistisch deskundige en het labo van de federale politie ter plaatse en worden aangetroffen hulzen en vuurwapens systematisch in beslag genomen en door het NICC geanalyseerd.

"Het parket van Brussel is gevoelig voor deze problematiek en komt al geruime maanden regelmatig samen met de bevoegde politiediensten om een stand van zaken op te maken en te bespreken welke middelen ingezet moeten worden om die criminaliteit in te dijken", gaat de woordvoerder verder. "In een aantal gevoelige buurten wordt de politieaanwezigheid verhoogd om de bevolking gerust te stellen."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?