Zaterdag 26 augustus 2023: een gezamenlijke actie van politie- en schoonmaakdiensten in station Brussel-Zuid, in aanwezigheid van Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken, en Jean Spinette (PS), burgemeester van Sint-Gillis

| Zaterdag 26 augustus 2023: een gezamenlijke actie van politie- en schoonmaakdiensten in station Brussel-Zuid.

Politievakbonden hopen dat het niet alleen bij actieplan blijft voor Brussel-Zuid

© Belga
11/09/2023

De politievakbonden zijn gematigd positief over het actieplan voor het station Brussel-Zuid dat vorige week werd bekendgemaakt, al hopen ze dat het daar niet bij blijft. De bonden maken zich ook zorgen over de criminaliteit in andere wijken en stations en over het gebrek aan personeel en middelen bij de politie.

Onder coördinatie van het Nationale Crisiscentrum beslisten de federale en Brusselse regering, de gemeenten Sint-Gillis en Anderlecht en de NMBS dat er onder meer een politiecommissariaat, meer patrouilles en een alcoholverbod moest komen.

Vincent Houssin, ondervoorzitter van de liberale politievakbond VSOA, noemt het actieplan een goed initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Over de oorzaak van de problemen en de haalbaarheid van het plan is hij overwegend kritisch. "De politie is kapotbespaard en problemen zijn jarenlang verwaarloosd", stelt Houssin.

Samen met zijn collega Carlo Medo, voorzitter van NSPV, is Houssin bezorgd over de impact van het initiatief op de criminaliteit in Brussel. "Door Brussel-Zuid op te kuisen, loop je het risico dat de problemen zich verplaatsen", zegt Houssin. "Er zijn nog stations in België met zware problemen. Dat de situatie in Brussel-Noord onleefbaar is, horen wij al jaren. Vorig jaar werd daar nog een collega doodgestoken, maar dat heeft weinig veranderd."

Meer middelen

Voorts uiten de vakbonden hun bezorgdheden over de concrete uitvoering en de vraag naar meer middelen. "We hebben meer middelen, infrastructuur en mensen nodig", aldus Houssin. "Het is een pure schande dat de grote stations geen politiecommissariaat hebben, maar het personeelstekort loopt op tot zeker 2.500 mensen. De rekruteringsdoelen worden niet gehaald."

Over de relatie met justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is Houssin kort: "Helemaal verzuurd." "Dat heeft niets met 'pipigate' te maken. Door een akkoord te onderhandelen, mee te ondertekenen en achteraf te ontkennen, heeft hij de politie een mes in de rug gestoken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni