Politiezone Zuid (5341): Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst

| Politiezone Zuid (5341): Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst.

Politiezone Zuid slachtoffer van reeks agressie-incidenten

TRO
© Belga
06/05/2021

Het incident van afgelopen maandag waarbij een politieman van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) aangevallen werd door een groep jongeren, is niet het enige incident van de afgelopen weken waarbij leden van de politiezone het slachtoffer zijn geworden van agressie. Dat meldt Het Nieuwsblad donderdag en het nieuws wordt bevestigd door politiewoordvoerster Sarah Frederickx.

Afgelopen maandagavond werd een politieman in burger, die niet aan het werk was, op het Jacques Franckplein in Sint-Gillis herkend door een groep jongeren en vervolgens door een 40-tal jongeren aangevallen. Die sloegen hem met stokken, met een kruk en met een baseballbat. De politieman kreeg voornamelijk klappen op de rug en is zeven dagen arbeidsongeschikt. Volgens Het Nieuwsblad is er sprake van nog drie andere feiten van geweld tegen politiemensen.

Op 16 april achtervolgde een politieman op de motor een andere motorrijder die halsbrekende toeren aan het uithalen was. Toen de motorrijder gearresteerd werd, kreeg de politieman slagen waarbij hij een neusbreuk opliep. Op 25 april werden drie patrouilles die waren uitgerukt voor een ruzie, op het Lemmensplein klemgereden door een wagen zonder nummerplaat. Daarna werden de agenten aangevallen door een menigte, die hen bekogelde met stenen, stokken en verkeersborden. Afgelopen weekend ten slotte werden politieagenten bekogeld tijdens een interventie in Kuregem. Voor alle incidenten werden processen-verbaal opgesteld en zijn de onderzoeken lopende, al zouden voorlopig nog geen verdachten gearresteerd zijn.

Combinatie van factoren

De oorzaak voor de opeenvolging van dergelijke incidenten in de laatste weken, is onduidelijk, al wordt er wel gekeken in de richting van drugsbendes en de coronapandemie. "Enerzijds is het niet de eerste maal dat dergelijke incidenten zich voordoen," zegt politiewoordvoerster Sarah Frederickx. "Vermoedelijk zijn die gelinkt aan bepaalde criminele fenomenen die het daglicht niet mogen zien. Daarnaast kunnen we er niet omheen dat de politie niet meer zo graag gezien is, ook door de coronapandemie. Die heeft ertoe geleid dat we nu moeten optreden tegen zaken die voordien vanzelfsprekend waren."

Pasklare oplossingen zijn er ook niet, maar de politiezone Brussel Zuid wil wel blijven inzetten op nabijheidspolitie. "De politieraad heeft daarvoor onlangs extra budget vrijgemaakt, zodat we 22 agenten in dienst kunnen nemen om specifiek daaraan te werken. Daarnaast is er ook budget vrijgemaakt om te investeren in cameratoezicht, wat ook een wapen kan zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni