| Fouad Ahidar (one.brussels)

Naar aanleiding van de recente brand in Ganshoren stelde Brussels Parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit) een vraag aan Staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS), bevoegd voor Huisvesting, over de verplichting van rookmelders. In haar antwoord bevestigde de staatssecretaris dat er momenteel werk wordt gemaakt van een verplichting van rookmelders in alle woningen in Brussel vanaf 2025.

In het Brussels Gewest is de autonome rookmelder momenteel enkel verplicht voor huurwoningen, wat betekent dat 40 procent van de woningen buiten het huidige wettelijke kader valt. Parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels) pleit voor een uitbreiding van de rookmelderverplichting om de veiligheid van alle bewoners te waarborgen. Een dergelijke verplichting bestaat nu al in Vlaanderen en Wallonië.

‘Essentieel voor veiligheid’

"De recente brand in Ganshoren heeft op tragische wijze aangetoond dat er nog steeds een lacune bestaat in de verplichting van rookmelders”, aldus Ahidar. “Het is onaanvaardbaar dat zo'n groot aantal woningen niet is uitgerust met deze levensreddende apparaten. We moeten actie ondernemen om dit probleem aan te pakken en ervoor zorgen dat alle bewoners van het Brussels Gewest beschermd worden tegen de gevaren van brand.”

In haar antwoord gaf de bevoegde staatssecretaris aan dat de regering momenteel werkt aan een besluit om rookmelders te verplichten in alle Brusselse woningen. Deze nieuwe regelgeving zal niet alleen van toepassing zijn op verhuurders, maar op alle eigenaars, die verplicht zullen worden om een branddetectiesysteem te installeren.

Daarnaast zal er meer duidelijkheid komen over de juiste plaatsing van rookmelders en een algemene informatiecampagne.

'Binnenkort goedgekeurd'

Het kabinet van staatssecretaris Nawal Ben Hamou verwacht dat het definitieve besluit binnenkort door de regering zal goedgekeurd worden, waarna verdere stappen kunnen worden ondernomen om de nieuwe regelgeving zo snel mogelijk in werking te laten treden.

“Dit is goed nieuws voor de veiligheid van de Brusselaars en hun woningen. Ik zal in het parlement blijven opvolgen dat de nieuwe regels ook effectief worden omgezet in de praktijk. Enkel op die manier kunnen we er voor zorgen dat alle woningen in Brussel binnenkort beschikken over goed functionerende rookmelders“, besluit Fouad Ahidar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , brandveiligheid , rookmelder

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni