Juan Benjumea Moreno (Groen), rapporteur van de Bijzondere coronacommissie in het Brussels parlement
© Bart Dewaele | Brussels parlementslid Juan Benjumea Moreno (Groen).

Sabotage circulatieplan maakt slachtoffer: parlementslid knalt op betonblok

NL
© BRUZZ
21/09/2022

Brussels parlementslid Juan Benjumea-Moreno (Groen) is maandagavond tegen een betonblok gefietst. Dat blok was een verkeersfilter op de Veeartsenstraat voor het Anderlechts circulatieplan, maar werd door opstandige buurtbewoners naar de fietsstrook versleept. “Het is levensgevaarlijk wat zij doen.”

Toen Benjumea-Moreno maandagavond de bocht van de Georges Moreaustraat nam, knalde hij tegen een betonblok dat daar normaal gezien niet moest staan. Hij werd dwars door de fietsstrook van zijn fiets gekatapulteerd en zijn been bleef aan het betonblok hangen.

“Een buurtbewoner had eerder die dag gefilmd hoe een aantal mensen met een bestelbusje en touwen de verkeersfilter hadden verplaatst naar de fietsstrook,” vertelt Benjumea-Moreno. Dat deden ze uit protest tegen het Anderlechtse circulatieplan. De video werd intussen al overhandigd aan de politie. Benjumea-Moreno wil later zelf ook aangifte doen. “Mensen vandaliseren de verkeersrichting al een aantal weken. Ze zagen verkeerspoten af, verplaatsen betonblokken of halen signalisaties weg.”

Hij komt er met pijn, wonden aan zijn benen en schouders en een afgebroken stuk tand van af. Later vandaag gaat hij naar de dokter om na te gaan of er foto’s van zijn schouder gemaakt moeten worden, toch schat hij die kans klein in. Politici spreken van burgerlijke ongehoorzaamheid, maar de protestactie is levensgevaarlijk, zegt hij. “Ik heb nog het ‘geluk’ gehad dat ik met de fiets reed. Als je met een motor in volle vaart tegen zo’n betonblok rijdt, had je het niet kunnen navertellen.”

Een politieagent van de zone Zuid, Philippe Geeroms, kondigt op Twitter aan dat het betonblok op de hoek van de Veeartsenijstraat en Georges Moreaustraat wordt verwijderd. Of er iets voor in de plaats komt blijkt niet uit de tweet. Het nieuws is nog niet bevestigd door bevoegd schepen Susanne Muller-Hubsch (Groen) noch haar kabinetschef.

whatsapp_image_2022-09-21_at_12.24.13.jpeg
© Twitter Philippe Geeroms

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie